IZRAEL PRIPREMA SLANJE I RAD TERENSKE BOLNICE U UKRAJINI

Tekst: Panopticum

Foto: Jerusalem Post

Kako navode lokalni mediji u Jeruzalemu, Izrael se sprema uspostaviti terensku bolnicu za pomoć ranjenim Ukrajincima. Izraelskom terenskom bolnicom u Ukrajini upravljat će civili a pripreme su u tijeku u Ministarstvu zdravstva Države Izrael. Prema pisanju izraelskih medija, postoji interes velikog broja  volontera, medicinskih stručnjaka i medicinara koji žele ići u ratni vihor Ukrajine. Terenskom bolnicom u potpunosti će upravljati Ministarstvo zdravstva Izraela a ne medicinski zbor IDF-a, navode izraelski mediji bliski Knessetu.

Terenska bolnica je nešto što je Kijev posebno tražio da Izrael uspostavi u ratnoj zoni Ukrajine. Izraelska medicinska pomoć koordinirana je s ukrajinskom vladom i biti će poslana preko Poljske a predstavlja izraz solidarnosti Države Izrael s Ukrajinom. Terenska bolnica trebala bi imati isti medicinski tretman koji se pruža vojsci u Izraelu.

Osim terenske bolnice, Izrael priprema za nekoliko dana operaciju spašavanja pod nazivom “Israel Guarantee” kojom će s tri posebna leta zrakoplovi dovesti na aerodrom Ben Gurion približno 300 imigranata u zajedničkoj operaciji Ministarstva vanjskih poslova i Fondacije prijateljstva uz pomoć donacija Židovske federacije “Keren Hayesod” u Sjevernoj Americi.

Podsjetimo, Izrael je osudio rusku invaziju na Ukrajinu u izjavi i na Općoj skupštini UN-a ali je prestao pružati bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini zbog velike prisutnosti Rusije u susjednoj Siriji gdje izraelsko ratno zrakoplovstvo koordinira akcije s ruskom vojskom prije nego što napadne iranske ciljeve u svom neposrednom sjeveroistočnom susjedstvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon