IZLOŽBOM DAMIRA FACANA-GRDIŠE KARLOVAČKA GALERIJA ZILIK OTVORILA SEZONU 2022.

Tekst: S. Švec Španjol

Foto: Galerija Zilik

U četvrtak 21. travnja 2022. u Galeriji ZILIK u Karlovcu svečano je otvorena prva u nizu ZILIK izložbi ove godine. Čast da otvori sezonu izložbi pripala je iznimnom akademskom slikaru Damiru Facanu-Grdiši. Nakon jednogodišnje pauze uzrokovane pandemijom korone, jučer se u Galeriji ZILIK okupio poveći broj posjetitelja željnih kulturnih i umjetničkih sadržaja.

Slikar Damir Facan-Grdiša radi na doista jedinstven način u Hrvatskoj te je prepoznatljiv po monumentalnim formatima izvedenim u tehnici akvarela tematizirajući dvije ključne teme – snagu mora i sociološki aspekt grada.

Iako su umjetnikovi radovi svevremenski, Damir Facan-Grdiša predstavio se izborom slika različitog formata u tehnici akvarela iz recentnog ciklusa radova pod nazivom “Nagnuto”, a neki od radova su premijerno predstavljeni javnosti upravo na izložbi u Karlovcu. Posebnu pažnju posjetitelji su posvetili proučavanju detalja dimenzijama najvećih radova na izložbi pod nazivom “More primireno” i “Zastor gradski”. Damir Facan-Grdiša već duži niz godina istražuje aspekte doživljaja dviju tradicionalnih tema u slikarstvu – pojam nevjerojatne snage mora i sociološki aspekt grada. Dva likovno, karakterno i značenjski posve suprotna motiva umjetnik uzima kao polazište za razradu likovnih elemenata u području krajnje reducirane figurativnosti. Djela čiji je sadržaj oblikovan strukturama sazdanim od niza ponavljajućih elemenata realizirana su u tehnici akvarela, pri čemu svježina, sjaj i svjetlost definiraju atmosferu pojedinog rada. Akvarel kao tehnika obojane svjetlosti ne javlja se u potpunoj slobodi razlivene transparentne materije već prati karakter tankoćutne britkosti crteža, te preciznom kontrolom i beskrajnom strpljivošću autora nastaje krivulja neba ili pojedini val oblikovan nizanjem i do 15 tonova jedne boje. Oblikovanjem formi principom nizanja tonova zadržava se intenzitet boje i oblika na velikim formatima, a kontrast najsvjetlijih i najtamnijih tonova omogućuje utjelovljenje metafizičke ljepote svjetlosti i sjajnosti koja izbija iznutra.

Svečano otvorenje je svojom izvedbom uveličao glazbeni virtuoz Stjepan Magdić iz Glazbene škole Karlovac a izložba ostaje otvorena do 5. svibnja 2022. godine.

Damir Facan-Grdiša rođen je 1965. godine u Zagrebu. Diplomirao na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Ive Friščića. Član je HDLU-a, ULUPUH-a, a od 2002. godine i HZSU-a. Uz slikarstvo kao primarni medij umjetničkog izražavanja, Damir Facan-Grdiša od 1986. godine radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon