IZLOŽBA SLIKA ANKE PRIZMIĆ

Tekst: R. F. / CZKVL
Foto: A. Hamar

Povodom stote obljetnice rođenja (1918-2011.) velolučke umjetnice, kiparice, slikarice, pjesnikinje i liječnice, Anke Prizmić Šege, Narodna knjižnica Šime Vučetić i Centar za kulturu Vela Luka na otoku Korčuli organizirali su u petak, 7. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati večer poezije Anke Prizmić i otvorenje izložbe s njenih 20-tak djela iz privatnih zbirki.  Organizacijom večeri poezije i izložba skroman su doprinos Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka obilježavanju stote obljetnice rođenja Anke Prizmić Šege koja je svojim umjetničkim djelovanjem i istinskom ljubavlju prema umjetnosti i Veloj Luci trajno zadužila svoje rodno mjesto. 
Poeziju Anke Prižmić Šege čitali su Ivčica Dragojević, Andrea Živko i Anita Borovina. Centar za kulturu Vela Luka 2000. godine izdao je njenu zbirku poezije „Breme svijesti“. Kustosica izložbe  je Rada Dragojević Ćosović, a glazbeni gosti  bila je mješovita klapa Folklornog društva „Kumpanija“ iz Vela Luke. Izložba ostaje otvorena tijekom mjeseca prosinca  2018. godine.

VELA LUKA KAO MEDITERANSKI BETLEHEM

Kulturnom događaju prisustvovalo je oko stotinjak posjetitelja. Inače, Vela Luka ovog prosinca odiše adventskim ugođajem i obzirom na brojnost mediteranske vegetacije, od kojih se posebno ističu nizovi palmi, neodoljivo podsjeća na podneblje Betlehema. U takvom ozračju predstavlja neuobičajenu destinaciju za zimski odmor i otklon od gradske verve. Tome je svakako doprinjela i odlična povezanost s novim katamaranom “Jelena” riječke Jadrolinije koji vas za manje od dva sata udobne vožnje i komoditeta boljeg od zrakoplova povezuje sa Splitom i ostatkom svijeta.

OSTAVŠTINA SLIKARICE PRIZMIĆ

U umjetničkoj ostavštini slikarice Prizmić dominiraju portreti i ljudski likovi i religiozni sadržaji. Naslikala je portrete članova obitelji, prijatelja i rodbine, a ljudske figure rado je slikala u omiljenim temama ribarstva ili je pak figure smještala u konobe gdje ih je prikazivala kako se druže ili obavljaju razne poslove. Naslikala je brojne mrtve prirode, vaze s cvijećem, tanjure sa smokvama ili ribom, a javlja se i autoportret kao i motiv majke s djetetom u naručju. Naslikala je i brojne apstraktne kompozicije, a slikarski opus obilježavaju joj radovi od figuracije do lirske apstrakcije. 
Velolučka umjetnica Anka Prizmić Šege rođena je 7. prosinca 1918. godine u Veloj Luci neposredno nakon završetka I. svjetskog rata. Stomatološki fakultet završila je u Zagrebu. Za vrijeme II. svjetskog rata radila je na otoku Visu, a nakon II. svjetskog rata radila je kraće vrijeme u gradu Korčuli, a zatim odlazi u Split gdje je kao liječnik stomatolog radila do odlaska u mirovinu 1976. godine. Umrla je u Veloj Luci 12. svibnja  2011. godine.

AUTODIDAKTIČNA UMJETNICA

Interes za umjetnost i likovno izražavanje iskazivala je još u djetinjstvu kada su nastala njena prva likovna ostvarenja u kiparskom i slikarskom mediju. Bila je umjetnik autodidakt, a likovna znanja stjecala je prateći razna umjetnička događanja i posjećujući ateljee poznatih splitskih umjetnika od kojih je neumorno učila. Izlagala je na raznim skupnim izložbama, a 1960. godine imala je prvu samostalnu izložbu u Salonu „Galić“ u Splitu. U SAD-u je boravila šest mjeseci tijekom 1963. godine kada je bila u posjeti obitelji i tom prigodom je izlagala u Sacramentu. Iako je radila kao stomatolog, paralno sa svojim poslom gradila je svoj umjetnički opus i intenzivno i predano stvarala je umjetnička djela, a osim kroz likovnost, svoj umjetnički senzibilitet i talent ispoljavala je i kroz pisanje poezije.

VELOLUČKA GALERIJA

Svoja likovna ostvarenja, mahom slike, skulpture i reljefe, izložila je obliku stalnog galerijskog postava 1983. godine u svojoj rodnoj kući u Veloj Luci. Prilikom otvorenja njene galerije u Veloj Luci 4. srpnja 1983. govorila je i povjesničarka umjetnosti dr. sc. Alena Fazinić. Galerija „Anka Prizmić Šege“ godinama je bila nezaobilazno mjesto u kulturnoj, umjetničkoj i turističkoj ponudi Vele Luke, a brojni posjetitelji iz cijeloga svijeta mogli su se kroz impresivna izložena likovna ostvarenja upoznati s bogatim likovnim opusom ove plodne velolučke kiparice, slikarice i pjesnikinje kojoj su rodna Vela Luka i otok Korčula bile nadahnuće i izvorište njenih umjetničkih djela.  Anka Prizmić živjela je i stvarala u Splitu, ali je nekoliko mjeseci godišnje provodila u rodnoj Veloj Luci gdje je stvarala svoja djela. Osobitu pažnju u svom opusu posvetila je stradanju ljudi u II. svjetskom ratu i Domovinskom ratu gdje je ljudsku patnju uobličila u reljefu, dugom frizu u prizemlju rodne kuće u Veloj Luci.POSEBNI PLAVI I ZELENI KOLORITI

U njenom slikarstvu i kiparstvu likovi su oslobođeni deskriptivnosti i detalja. U fokusu njenog izričaja je snaga oblika i forme koju u skulpturama naglašava zaobljenim plohama, a u slikarstvu kontrastima boja. Često je na svoja platnima koristila plavu i zelenu boju, uz obilje žarkih nanosa. Skulpture su joj kompaktne, zatvorenog volumena, a često oblikuje ženske likove punih oblina, najčešće kroz motiv materinstva. Divila se velikanima hrvatske umjetnosti Ivanu Meštroviću i Franu Kršiniću te Ivanu Mirkoviću. Osim u galeriji koja nosi njeno ime, djela Anke Prizmić Šege možemo vidjeti u Veloj Luci u malom perivoju iza crkve Gospe od Zdravlja gdje se nalazi reljef s motivom Oplakivanja Krista. U istoj crkvi nalazi se i brončana portretna bista don Ivana Oreba, a u Župnoj crkvi Sv. Josipa izradila je u reljefu brončane postaje Križnog Puta koje su postavljene nakon preuređenja crkve 1998. godine o 150. obljetnici izgradnje crkve i uspostave župe. 
Nagradu za životno djelo općine Vela Luka dobila je 1995. godine. Anka Prizmić Šege uvrštena je u Hrvatsku likovnu enciklopediju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon