IZLOŽBA O POVIJESTI KUPALIŠNE KULTURE NA HRVATSKOJ OBALI JADRANA

Tekst: R. F.

Foto: N. Jović

Tematska izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije pod nazivom “Hrvatska jadranska kupališna baština”, otvorena u srijedu, 12. kolovoza 2020. u Muzeju grada Zagreba temeljem Povelje o suradnji na kulturnom planu Grada Zagreba i Opatije. Gostujuća izložba nudi presjek početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali, pokazujući bogatu kupališnu kulturu koja je temelj razvoja domaćega turizma, a ostaje otvorena do 13. rujna 2020.

Izložba pokazuje kupališnu baštinu kakva se na našim prostorima počela razvijati koncem 19. stoljeća. Kroz fotografije i faksimile razglednica izložba pokazuje početke jadranskoga turizma u Hrvatskoj i onodobnu kupališnu kulturu, te kupališnu arhitekturu pažljivo osmišljenu kako bi se ispunile potrebe srednjoeuropske klijentele, ciljane klijentele turizma na prijelazu stoljeća.

Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta, što se vidi i na razglednicama obuhvaćenim izložbom. Oko njih su se s razvojem turizma počela razvijati mjesta i gradovi, te su morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavan dio urbanističke arhitekture naših turističkih mjesta.

Sva su kupališta na Jadranu bila opremljena kabinama i imala su organizirane službe spašavanja, te kupališni kućni red. Nažalost, riječ je o baštini koja je gotovo u potpunosti nestala, budući da su kupališta uglavnom bila građena od drva, te je od stotinjak kupališta do danas sačuvano njih tek još pet do šest.

Kao jedno od još uvijek postojećih kupališta čiji se nekadašnji izgled može vidjeti i na izložbi izdvaja se ono na Stoji u Puli, zatim kupališta u Senju, Svetom Jurju, Jadriji i u Karlobagu. Danas još uvijek funkcionalno i najreprezentativnije kupalište na jadranskoj obali je ono na Jadriji u Šibeniku, a specifično je i kupalište Banj u Starom Gradu na Hvaru koje je jedino građeno od pravog, bračkog kamena, dok su ostala građena od drva.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon