IZLOŽBA O MAMUTIMA IZ OKOLICE PETRINJE

Tekst: Panopticum

Foto: www.portal53.hr

Iznimno zanimljiva i atraktivna izložba „Pliocenski i pleistocenski rilaši okolice Petrinje“, otvorena je u četvrtak, 20. veljače 2020. u prostoru petrinjske Galerije Krsto Hegedušić. Fragment kljove vunastog mamuta, dio mamutove bedrene kosti, mamutova čeljust sa zubima, okamine životinjskog i biljnog svijeta, stanovnika nekadašnjeg Panonskog mora, prilika su da zavirite daleko u prošlost, a dio su ove male ali vrijedne zbirke geološke baštine prikupljene na području Petrinje i Banovine. Autorica izložbe je dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić iz Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Doktorica Mauch Lenardić smatra kako pronalasci predstavljeni na ovoj izložbi, osim za znanost, imaju značajan potencijal i za samu lokalnu zajednicu koja ih može iskoristiti u svrhu promocije svog područja. Vjeruje i kako bi takvih nalaza moglo biti još.

Izložbu je organizirala Udruga „Zrinska gora“ u sklopu velikog Znanstveno – stručnog skupa „Zrinska gora – regionalni park“ koja je uz promociju istoimene monografije održana 21. veljače 2020. u prostoru petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Izložbu je otvorio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji od početka podržava inicijativu za proglašenje Zrinske gore regionalnim parkom. Geološka izložba u Galeriji „Krsto Hegedušić“ u Petrinji može se pogledati do 5. ožujka 2020.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon