IZLOŽBA „MOJA RIJEKA“ MATEJE RUSAK U VARAŽDINSKOJ PALAČI SERMAGE

Tekst: S. Š. Š.

Foto: P. A.

Otvorenje samostalne izložbe „Moja Rijeka“ akademske umjetnice Mateje Rusak održati će se u  srijedu, 22. studenog 2023. u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Ciklus „Moja Rijeka“ sastoji se od 12 radova formata 420 x 594 mm izvedenih u tehnici kolaža s dodatkom perforacija. Djela su nastala u proteklih godinu dana te će premijerno biti predstavljena publici upravo u umjetničinom rodnom gradu. Izložba ostaje otvorena do 17. prosinca 2023. godine.

Varaždinka Mateja Rusak odabrala je Rijeku kao grad svog studija. Značajna tranzicija iz sjeverozapadne Hrvatske u plavetnilo lučkog grada na Kvarneru bitno se odrazila na umjetničinu percepciju svijeta i ljudi koji je okružuju, a morski kolorit zauvijek se utkao u njezin stvaralački svijet. Rijeka je za Mateju Rusak predstavljala mjesto življenja i studiranja u kojem je prirodno saživjela s novom okolinom i ljudima. Rijeka je za Mateju Rusak značila veliku životnu prekretnicu s obzirom da je planirala ostati živjeti i raditi u Rijeci po završetku studija. No, život je imao drugačije planove i kraj studija označio je i umjetničin povratak u Varaždin. Danas, s vremenskim odmakom od točno deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Mateja Rusak iznjedrila je ciklus radova pod nazivom „Moja Rijeka“.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2013. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u klasi red. prof. Jasne Šikanje te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Izlagala je na sedam samostalnih izložbi te većem broju grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnog društva (HDLU) Varaždin. Područje interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon