IZLOŽBA INTERDISCIPLINARNI SVJETOVI MARKA ZUBAKA U CRIKVENICI

Tekst: S. Š. Š.

Foto: PA

U četvrtak, 13. kolovoza u 2020.  u Gradskoj galeriji Crikvenica otvara se samostalna izložba Marka Zubaka pod nazivom “Interdisciplinarni svjetovi”. Marko Zubak jedan je od rijetkih predstavnika papertoys scene u Hrvatskoj, a za svoju posljednju izložbu skulptura od papira BlockHead: disoriented series 2018. primio je nagradu ULUPUH-a za najbolju samostalnu izložbu te postao njihov počasni član. Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti dio radova s izložbe iz 2018. godine koja je proglašena najboljom izložbom, ali ujedno i posve nove radove koji će premijerno biti predstavljeni javnosti upravo na otvorenju samostalne izložbe u Crikvenici. Izložba ostaje otvorena do 2. rujna 2020. godine.

Marko Zubak se u svom ciklusu radova Interdisciplinarni svjetovi bavi pitanjem suvremenog vremena i čovjekove uloge u njemu. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Svakodnevan, nepretenciozan i fleksibilan za oblikovanje papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem. U ciklusu Interdisciplinarni svjetovi Marko Zubak razlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Naime, danas uspjeh ne ovisi o talentu umjetnika, već o uspješnoj prezentaciji i kontaktu s ključnim ljudima. Rad je ujedno i kritika nove vrste kolekcionara koja svodi kvalitetu na razinu “sviđa mi se” ili “ne sviđa mi se” što samo nastavlja agoniju i hrani farsu u svijetu umjetnosti.

Zubak je rođen 1979. godine u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni upisuje 1999. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Nagrađivan je za različite vidove svoga stvaralaštva. Njegove slike nalaze se u javnoj kolekciji Kazahstanskog nacionalnog muzeja u Nur-Sultanu. Sudjelovao je u interaktivnom live performansu galerije Tate Modern u Londonu, kao i na još mnogo drugih interdisciplinarnih projekata. Inače, i u svijetu je zamijećen upravo po svom radu na papertoysima i nalazi se među prvih 20 umjetnika, a njegov rad je uvršten u mnoge knjige i časopise u Europi, SAD-u i Indoneziji. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon