IZLOŽBA HVARSKI RIBARI I BRODOGRADITELJI U NOVOME SVIJETU

Tekst: Panopticum

Foto: TZ Stari Grad

Otvorenje izložbe Hvarski ribari i brodograditelji u Novome svijetu održat će se u srijedu 31. srpnja 2019. u Muzeju Staroga Grada na otoku Hvaru. Izložba je posvećena hvarskim ribarima i brodograditeljima koji su ostavili trag na svjetskoj razini, a biti će otvorena do 30. rujna 2019.
Ribarske priče o vječnoj borbi čovjeka i mora utkane su u svaku poru njihovih potomaka. U ovom nesigurnom poslu, koji je othranio hvarske obitelji na dalekim oceanima, izgubljeni su brojni životi..

Unatoč nedostatku formalnog obrazovanja, bili su vrsni u plovidbi, a hvarski brodograditelji i u izgradnji brodova. Nalazimo ih u najvećem broju na pacifičkoj obali Sjedinjenih Američkih Država i na Novom Zelandu, te nekolicinu u Meksičkom zaljevu i u Australiji.

Fascinantni su podaci da je Peratrovich Island na Aljasci dobio ime po Hvaraninu, da je prva Europljanka rođena na kalifornijskom otoku Catalina bila malena Ruth, pripadnica hvarske obitelji Maricich, a da je najvećeg tunolovca na svijetu izgradio Starograđanin Martin Petrich 1949. godine u američkoj Tacomi.

Autorica izložbe je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika, dok je autor postava izložbe splitski umjetnik Viktor Popović, s kojim Muzej Staroga Grada surađuje dugi niz godina.

Izložba je omogućena sredstvima Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grada Staroga Grada, Hvarskog vodovoda i Turističke zajednice Staroga Grada.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon