IZLOŽBA DANUBIUS NIKE PETROVIĆ GRLIC U ZAGREBAČKOJ NOVOJ AKROPOLI

Tekst: S. Š. Španjol

Foto: M. Carraro

U izložbenom prostoru kulturne udruge Nova Akropola u Zagrebu. svečano je 11. prosinca 2021. otvorena samostalna izložba pod nazivom “Danubius” umjetnice Nike Petrović Grilc. Izložba ostaje otvorena još nekoliko dana, odnosno do 17. prosinca 2021. i može se pogledati radnim danom u vremenskom periodu od 17.30 do 19 sati.

Izložba Danubius se sastoji od ambijentalne prostorne instalacije sastavljene od niza lopiža te keramičarskih kompozicija objedinjenih u tematske misaone cjeline i video rada koji bilježi performans autorice Nike Petrović Grilc na obali Dunava. Naime, umjetnica Nika Petrović Grilc predstavila se video radom Danubius kao i izborom keramike u vidu keramičkih instalacija i keramičkih kompozicija. Uzimajući Dunav kao nit poveznicu između Beča – grada u kojem živi i Hrvatske – zemlje iz koje dolazi, Nika Petrović Grilc interpretira duboku i često posve nesvjesnu isprepletenost ljudi, kultura i gradova; čovjeka i prirode; čovjeka i umjetnosti; ali i neospornu povezanost čovjeka i vlastitih korijena. Višestoljetna tradicija iškog lončarstva dio je obiteljskog naslijeđa koji je Nika Petrović Grilc preuzela od svog oca i tako postala prva iška lopižarka njegujući tradicijsko lončarstvo otoka Iža koje je 2009. godine proglašeno za nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Nika Petrović Grilc keramičarka je i multimedijalna umjetnica. Maturirala je modni dizajn na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, završila studij međukulturalne komunikacije na Karl-Franzens fakultetu u Grazu, gdje je ujedno i diplomirala na Akademiji primijenjene fotografije, a magistrirala na Ljubljanskom Arthouse-u. 2019. godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske proglasilo ju je nositeljicom nematerijalnog kulturnog dobra izrade tradicijskog lončarstva otoka Iža. Do sada je sudjelovala na preko 40 međunarodnih skupnih izložbi, a ostvarila četiri samostalne. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a Zagreb.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon