IZLOŽBA ARMENSKE LIKOVNE UMJETNICE ALINE GISHYAN U ZAGREBAČKOJ GALERIJI AMZ

Tekst : S. Š. Š.

Foto: P. A.

U utorak, 7. studenog 2023. u Galeriji AMZ u Zagrebu otvara se samostalna izložba armenske likovne umjetnice Aline Gishyan pod nazivom „Nova keramička baština – Spoj glagoljice i armenskog stila“. Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Armenije. Izložba ostaje otvorenja do 17. studenog 2023. godine.

Umjetnica će se predstaviti selekcijom djela oblikovanih u mediju keramike od dekorativnih do uporabnih predmeta inspiriranih rodnom Armenijom, ali i Hrvatskom u kojoj živi duži niz godina. Naime, Alina Gishyan armenska je likovna umjetnica koja posljednjih šest godina živi i radi u Hrvatskoj.

Jedan od glavnih motiva prisutan u opusu Aline Gishyan je svakako nar – simbol Armenije i drevna umjetnička forma koju je obitelj Gishyan pomno njegovala ručnom izradom uz upotrebu lokalnih prirodnih materijala održavajući pritom njegov izvorni stil i boje. Alina drevni simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života oživljava i osuvremenjuje umjetničkim procesom. Bogatstvo izričaja i umijeće oblikovanja Aline Gishyan očituje se i u nizu raznih dekorativnih formi, ali i posuda i vaza koje imaju uporabnu namjenu. U bogatom opusu keramike pronalazimo primjerke inspirirane hrvatskom obalom, prvenstveno Jadranskim morem utjelovljenim i interpretiranim kroz dominantno bogatstvo intenzivnih nijansi tirkizne boje.

Alina Gishyan je likovna umjetnica koja inspiraciju za svoj umjetnički rad pronalazi u bogatom kulturnom naslijeđu rodne Armenije, ali i kulturnoj i povijesnoj baštini Hrvatske. Alina Gishyan razvila je vlastiti stil jedinstvene funkcionalne keramike. Često sudjeluje na umjetničkim izložbama i sajmovima u zemlji i inozemstvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon