IZJAVA ZA MEDIJE PREDSTAVNIKA UVBRIMD U VEZI  HOTELA JADRAN D.D. CRIKVENICA

Tekst: Mario Vukelić, dipl. ing.

Foto: Jadran d.d.

Dolazak renomiranog strateškog partnera Jadrana d.d. iz hotelskog sektora podignuo bi nivo kvalitete hotela Jadran d.d. na 4* i  cijelu destinaciju Crikvenica.

I. Nakon provedene privatizacije Jadrana d.d. u travnju 2018. godine, Udruga malih dioničara (UVBRIMD  JADRAN), kao i cjelokupna zainteresirana javnost,  te građani  destinacije Crikvenica i radnici tvrtke su odahnuli nadajući se i vjerujući da za hotelsko poduzeće dolaze bolja vremena koja nose nove investicije i zapošljavanja u Crikvenici, temeljitu kvalitetnu obnovu i povećanja nivoa kvalitete hotela s uvođenjem sadržajima za hotelske goste. Sve je to bilo javno obećano od većinskih vlasnika, obveznih  mirovinskih fondova OMF PBZ CO i OMF ERSTE, te ulaganja od 117 mil EUR do 2023. godine, što je javno objavljeno na  Zagrebačkoj burzi.

UVBRIMD JADRAN je podržao model privatizacije Jadrana d.d. od strane obveznih mirovinskih fondova OMF PBZ CO i OMF ERSTE  u travnju 2018., jer oni imaju dugačak vremenski horizont ulaganja budući da je Jadran d.d. okosnica turizma grada Crikvenice i jedna od najvećih hotelskih tvrtki na Kvarneru. Aktualno financijsko stanje grupe Jadrana d.d nakon objave nerevidiranih konsolidiranih financijskih rezultata poslovanja za IV. Kvartal 2020. godinu, objavljeni na ZG Burzi 26. 2. 2021. pokazuje zabrinjavajuće pokazatalje poslovanja grupe Jadran d.d. 2018. – 2021. Pored troška kupnje Jadrana d.d. većinskih vlasnika OMF-ova od 200 mil kn 6. 4. 2018. i dokapitalizacije u novcu 19. 10. 2018. u iznosu od 200 mil kn (ukupno 400 mil kn), danas postoje i velike obveze prema bankama i ostalima u bilanci grupe Jadran d.d. na dan 31. 12. 2020. u iznosu od 476.029.117 kn , preneseni gubitak 185.923.216 kn, gubitak poslovne godine 51.402.843 kn uz temeljni kapital 482.507.730 kn što je uzrokovano većim dijelom nekvalitetnim korporativnim upravljanjem i prije Corona krize 2020. u hotelskom sektoru,  prema financijskim izvješćima do 1. 1. 2020. godine. Vrijednost tržišne kapitalizacije Jadrana d.d. na ZG Burzi 2019. je procijenjena na oko 400 mil kn, a 2021. je oko 370  mil kn.

II. Iz tog razloga UVBRIMD JADRAN je poslao Dopis 21. 3. 2021. većinskim vlasnicima Jadrana d.d. OMF PBZ CO (57%) i OMF ERSTE (30%) u cilju ostvarivanja i zaštite interese malih dioničara tvrtke,  kojima predlažemo i tražimo rješenje za Jadran d.d. i destinaciju Crikvenica u dolasku renomiranog strateškog partnera Jadrana d.d. iz hotelskog sektora (npr. VALAMAR, MAISTRA, BLUE SUN itd.) jer navodno  neke od velikih turističkih tvrtki pokazuju interes doći u udio kapitala Jadran d.d. ili kao menadžment kompanija do Glavne Skupštine Jadran d.d. 2. 7. 2021. Ulaganjem kapitala strateškog partnera i uvođenje kvalitetnog korporativnog upravljanja dovelo bi do podizanja višeg nivoa kvalitete  hotela Jadran d.d. na minimalno 4* i profitabilno poslovanje društva, odnosno rasta dionica i značajno veća vrijednost  tržišne kapitalizacije Jadrana d.d. na Zagrebačkoj Burzi za većinske i manjinske dioničare društva.

III. Za razliku od hotelske grupe Jadran d.d. Crikvenici koja je ostvarila prenesani gubitak od 179.391.748 kn u bilanci na dan 31. 12. 2019.  zbog nekvalitetnog korporativnog upravljanja, hotelska tvrtka Imperial Riviera d.d. Rab (većinski vlasnici VALAMAR  i Obvezni mirovinski fond OMF AZ) je dobar primjer suradnje OMF i renomirane hotelske tvrtke VALAMAR od 2016. koja osigurava  kvalitetno korporativno  upravljanje tvrtke, što je rezultiralo s  EBITDA-a tvrtke u iznosu  od 90,8 milijuna kuna  (63,7 milijuna kuna u 2018.) zabilježivši pri tome rast od 42,5%. EBITDA marža iznosi 34,5% (37,4% u 2018.).  Bruto dobit Grupe Imperial u 2019. godini iznosi 24,2 milijuna kuna i veća je 5,0% u odnosu na prošlu godinu.  Neto dobit Grupe Imperial iznosi 59,5 milijuna kuna i značajno je veća nego za prošlu 2018. godinu Imperial d.d., te vrijednost tržišne kapitalizacije tvrtke u  2019. je oko 1.191.500.000 kn, a 2021. oko 1.102.203.000 kn. Imperial d.d. Rab je prvo organski rastao i stabilizirao poslovanje u nekoliko godina, prije nego li krenuo u akvizaciju hotela u Makarskoj i Poreču, pa smatramo da je to primjer dobre korporativne prakse koju bi većinski vlasnici Jadrana d.d.  trebali primijeniti kroz ulaganje  većeg dijela predviđenih investicija na ZG Burzi od 117 mil EUR do 2023. godine u podizanje nivoa kvalitete hotela na viši nivo s 4* Jadrana d.d. u destinaciji Crikvenica.

IV. Najavljenu prodaju „nerentabilnih“ Hotela Zagreb i Slaviju Jadrana d.d. u gradu Crikvenici, iznesenom na gradskom vijeću grada Crikvenice 15. 12. 2020. od strane predsjednika Uprave društva, smatramo neutemeljenim, jer društvo ima i ostalih hotela s manjim brojem soba od Hotela Zagreb s 40 soba,  kao Hotel Esplanade s 38 soba u Crikvenici, Hotel Delfin na Krku s 48 soba,  a Hotel Noemia s 63 jedinice u Baška Vodi, uzet u najam na 15 godina ima manju  atraktivnost Hotela Kaštel s 74 sobe u  Crikvenici uz samo more, kojem jedino kao većini hotela  Jadrana d.d.  nedostaju  zanimljivi sadržaji, unutrašnji i vanjski bazeni,  wellness/SPA itd. za produženje sezonu, veću popunjenost i profitabilnije poslovanje hotela.

V. Novi strateški partner iz hotelskog sektora  donio bi Jadranu d.d. i cijeloj destinaciji Crikvenica pozitivni iskorak u podizanju kvalitete hotela na viši nivo s 4* sa sadržajima zanimljivljim za hotelske goste s ciljem povećanja popunjenosti i  cjelogodišnjeg poslovanja hotela Jadrana d. d. u suradnji s gradom Crikvenica i TZ Crikvenica (zdravstveni, wellness, sportski, nautički, kongresni turizam), za što grad Crikvenica ima sve geoklimatske uvjete, jer je još 1905. proglašen klimatskim lječilištem. Crikveničko-vinodolska rivijera (CVR) je zahvaljujući prirodnim ljepotama, pogodnim klimatsko-zdravstvenim osobitostima, kupališnim mogućnostima i pogodnom geoprometnom položaju svoj turistički razvoj započela davne 1888. godine te je danas još uvijek omiljena turistička destinacija sjevernog Jadrana i Kvarnera.

VI. UVBRIMD  JADRAN smatra da je zdravstveni turizam jedan od najvažnijih  brendova Crikveničko-vinodolske rivijere i Kvarnera, i komparativna prednost budućeg poslovanja Jadrana d.d. u okolnostima  ugroženog turističkog sektora tijekom Corona krize. Prema istraživanjima najveće konzultantske tvrtke McKinsey globalni turizam jedan je od najugroženijih sektora tijekom Corona krize,  različite zemlje trebale bi se pripremiti za vlastite modele oporavka i  inovirati svoje turističke sektore novim uslugama koji su  ključni je za zaokret u turizmu.  Iz tog razloga dajemo punu podršku realizacije suradnje Jadrana d.d. s uglednom Poliklinikom TERME Selce u Hotelu Katarina Selce s ciljem razvoja zdravstvenog turizma i implementacijom naprednijih wellness/SPA programa u kvalitetnije Hotele Jadrana d. d. s 4*. Na Azurnoj rivijeri  u Francuskoj ima 20-tak wellness/SPA hotela koji svojim atraktivnim sadržajima  nude turistima izvrsnost zdravstvenog turizma i vrhunskog wellnessa, što omogućava   cijelogodišnje poslovanje hotela na Azurnoj rivijeri, 365 dana u godini, uz daleko veću popunjenost od Hotela na Jadranu u RH,  gdje je prosječna popunjenost hotela od 150 dana, i samo 110 dana popunjenosti hotela u gradu Crikvenici.

VII. Također smatramo da su blizina turističke destinacije Crikvenica i ljekovita klima jedne  od najvećih prednosti hotelske tvrtke Jadran d.d., koje ima potencijal cijelogodišnjeg poslovanja uz uvjet uvođenja kvalitetnog korporativnog upravljanja u društvo. Drugi nužan uvjet je  zajedništvo svih političkih opcija i nezavisnih lista u gradu Crikvenici, PGŽ i zainteresirane javnosti oko ostvarenja strateških ciljeva destinacije Crikvenica i vizije razvoja najveće lokalne tvrtke Jadran d.d. Crikvenica (što se ostvarilo u destinaciji grad Rab u vezi hotelske tvrtke Imperial Riviera koja danas izvrsno posluje), a većinski vlasnici Jadrana d.d.  mogu  brzo donijeti Odluku do Glavne Skupštine društva 2. 7. 2021. o dolasku  renomiranog strateškog partnera u  Jadran d.d., što može destinaciju Crikvenica vratiti  na mjesto koje oduvijek zaslužuje,  među vrhunske destinacije na Jadranu.

S poštovanjem,

Predsjednik UVBRIMD  JADRAN – Mario Vukelić. dipl.ing.

U Crikvenici, 22. 3. 2021.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon