IZBORNOM ŠUTNJOM HRVATSKA ULAZI U DRUGE IZBORE U VRIJEME PANDEMIJE KORONE

Tekst: Panopticum

Foto: Jabuka Tv

Republika Hrvatska u nedjelju, 16. svibnja 2021. bira lokalnu vlast, a pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije, ima tri milijuna 660 tisuća birača.

Građani će birati 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode diljem Hrvatske. Na nedjeljnim izborima od 7 do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta.

Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu. To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banovine, oni neće moći glasovati u drugim mjestima. Na samoj Banovini, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizirani i u 25 šatora.

Lokalni su izbori zahtjevni za provedbu, o tome svjedoči i podatak da je za njih tiskano gotovo 14 milijuna glasačkih listića, čak 1. 232 vrste. Izbore će motriti više od deset i pol tisuća promatrača.

Izborna šutnja traje od ponoći, 15. svibnja do nedjelje, 16. svibnja 2021. u 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta. Podatke o odazivu birača DIP će objaviti u nedjelju, 16. svibnja 2021. u podne i u 17 sati. Prve privremene rezultate lokalnih izbora, DIP će na svojoj mrežnoj stranici objaviti u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon