IZASLANSTVO STRANKE PRAVEDNA HRVATSKA POSJETILO HPC

Tekst: Panopticum

Foto: Pravedna Hrvatska

Izaslanstvo stranke Pravedna Hrvatska koju predvodio njen predsjednik i saborski zastupnik dr. Milan Vrkljan je u petak, 3. veljače 2023. bilo u posjetu Arhiepiskopu Aleksandru u Zagrebu. Kao što je poznato, Arhiepiskop Aleksandar posljednjih desetak godina radi na obnovi Hrvatske pravoslavne Crkve (HPC). Osim toga, Aleksandar je osoba snažne duhovnosti, velikog teološkog znanja, te izvanredni poznavatelj crkveno-pravoslavne povijesti Hrvatske.

Prema neslužbenim, ali dostupnim podacima iz popisa stanovništva 2021. godine, trenutno se u Hrvatskoj oko 40 tisuća vjernika izjašnjavaju kao Hrvati pravoslavne vjere. Pravedna Hrvatska podupire aktivnosti kojima bi se Hrvatska pravoslavna Crkva registrirala kao priznata vjerska zajednica i bila ravnopravna svim ostalim vjerskim zajednicama. Prema neslužbenim izvorima iz pojedinih stranaka postoji velika vjerojatnost da će u skorašnje vrijeme biti prekinuto političko ignoriranje HPC-a i pokrenuta inicijativa za priznavanjem, odnosno registracijom te vjerske zajednice. Naime, Republika Hrvatska, kao sljedbenica slobode koju jamči članstvo u EU, NATO, Schengenu, eurozoni i ostalim europskim institucijama, mora pravo na slobodu pripadanja vjerskoj zajednici, pa tako i HPC, prepoznati kao temeljno ljudsko pravo, ističu iz Pravedne Hrvatske.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon