IZ HRVATSKE NAJVIŠE ISELJAVA STANOVNIŠTVO ZADARSKE ŽUPANIJE

Tekst: Panopticum

Foto: Puntamika-line

Od 2013., kad je Republika Hrvatska postala članica EU, pa sve do 2017. godine kontinuirano je trajao trend povećanja broja odseljenih stanovnika RH u inozemstvo. U 2018. godini taj je trend u većini hrvatskih županija zaustavljen pa je u toj godini gotovo u svim županijama, osim Krapinsko-zagorske, Međimurske, Zadarske i Istarske, broj odseljenih u inozemstvo bio manji u odnosu na 2017. godinu. Međutim, u 2019. godini ponovno se bilježi trend povećanja broja odseljenih.

Najveći rast stope iseljavanja prema podacima za 2019. godinu, od čak 39,9 posto imala je Zadarska županija, u kojoj je broj onih koji su otišli iz Hrvatske porastao s 1370 na 1917 osoba, slijedi Istarska sa stopom od 39,4 posto, a na trećem je mjestu Karlovačka županija s 31,8 posto. Najveći pad iseljavanja imale su Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska i Međimurska županija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon