IVICA DAČIĆ: “MILOŠEVIĆ JE SIMBOL BUĐENJA SRPSKOG NARODA”

Tekst: Panopticum/021.rs

Foto: HNV Subotica

Ivica Dačić, predsjednik Socijalističke partije Srbije poznatiji u javnosti kao “mali Slobo” izjavio je u subotu, 25. studenog 2023. da je SPS “patriotska stranka”, a nekadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević “simbol buđenja srpskog naroda”, prenose srbijanski mediji.

“Smatramo da je najbolje rešenje za Srbiju: Vućić-predsednik, Dačić-premijer. Zato što je to garant političke stabilnosti, ekonomskog i socijalnog razvoja u kojem funkcionišu svi državni organi, a zaštita nacionalnih i državnih interesa je prioritet”, rekao je Dačić, prvi na listi “Ivica Dačić – premijer Srbije”, koalicije SPS – Jedinstvene Srbije – Zelene Srbije.

On je na predizbornom skupu u Užicu rekao da su politički ciljevi SPS – voditi samostalnu i nezavisnu vanjsku politiku, priopčila je danas ta stranka.

“Sa našim koalicionim partnerima, garantujemo zaštitu nacionalnih i državnih interesa. Naši stavovi su jasni: nema priznanja Kosova, nema učlanjenja Kosova u Ujedninjene nacije, nastavak politike povlačenja priznanja”, rekao je Dačić.

Dodao je da nema ni ulaska Srbije u NATO, jer je taj savez izvršio “zločinačku agresiju na našu zemlju” i da se SPS zalaže za princip vojne neutralnosti.

“Čuvaćemo Republiku Srpsku kao zenicu oka svoga, zato što je ona nastala herojskom borbom srpskog naroda i zalaganjem Miloševića za Dejtonski sporazum. Želimo da sačuvamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom jer su oni naši prijatelji”, poručio je Dačić.

Podsjetimo, ovogodišnji posjet nekadašnjeg Miloševićevog glasnogovornika i donedavnog ministra u vladi Republike Srbije Ivice Dačića Zagrebu uoči pravoslavnog Božića donio je niz burnih komentara na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, dojučerašnji Vučićev ministar vanjskih poslova u iskoristio je božićni domjenak u elitnom zagrebačkom Hotelu Westin, kako bi se usred hrvatskog glavnog grada narugao predsjedniku Republike Hrvatske, Zoranu Milanoviću, aludirajući da njegovo ime i prezime – zvuči srpski! Ruganje na račun Milanovića bilo je naročito smiješno Andreju Plenkoviću, koji je svom koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu i njegovim SDSS-ovcima posebno zahvalio “na podršci, lojalnosti i iskrenom partnerstvu već sedmu godinu.

Na navedene okolnosti skrenuli bismo pozornost na knjigu pod naslovom “Velika Britanija i Balkan” autorice Carole Hodge. Naime, nitko do sada kao britanska povjesničarka nije svojom knjigom uspješno rekonstruirala na koji je način Velika Britanija upravljala krizom na Balkanu te kako je manipulirala međunarodnom zajednicom i stranama u sukobu. Po njezinoj ocjeni glavni je cilj britanske politike na regionalnoj razini jačanje koncepta velike Srbije, što se nije promijenilo do danas.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon