IVAN DOBRA ŽIRJANIN DOBITNIK KNJIŽEVNE NAGRADE JOJA RICOV ZA 2022. GODINU

Tekst: Nikola Šimić Tonin/Panopticum

Foto: DHK/Tris

Hrvatski iseljenik Ivan Dobra Žirjanin dobitnik je književne nagrade Joja Ricov za 2022. godinu, nagrade koju je pokrenulo HKD Ogranak Zadar. Pjesnik, Ivan Dobra rođen je u Šibeniku 12. siječnja 1958. godine. Nakon završenog prvog razreda Osnovne škole na otoku Žirju, mjestu rođenja svojih roditelja, prelazi u Šibenik i nastavlja pohađati Osnovnu školu na Baldekinu. Potom pohađa i završava Prometno-tehničku školu u Šibeniku i seli u Sjedinjene Američke Države.

U SAD se angažira, prije svega, aktivnošću unutar udruga američkih Hrvata na području New Yorka, zatim u radu Zavičajnog kluba otoka Žirja, zatim “Hrvatskog Korijena”, lista Hrvatske Katoličke Misije Astoria u New Yorku. Isto tako, kao talentirani pjesnik, uspješno sudjeluje na priredbama hrvatske iseljeničke lirike, o čemu svjedoče i pohvalni napisi u tamošnjem hrvatskom tisku, a uočen je i njegov vidan doprinos u nastojanjima Hrvatskog svjetskog kongresa. Također je i aktivan član Hrvatske akademije Amerike.

Kao osvjedočeni zaljubljenik u svoje Žirje, a o čemu vrlo uvjerljivo govori i ogromna većina njegovih pjesama, kroz sve ovo vrijeme njegovoga privremenog izbivanja u SAD, nesebično je i zdušno pomagao i pomaže svoje omiljeno i nikad ni na tren zaboravljeno Žirje – jednako u materijalnom i u duhovnom pogledu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon