ITALIJA I KINA STAVILE POTPIS NA “BRI”

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.theguardian.com

Italija je podržala kineski infrastrukturni projekt “Pojas i Put” (BRI) u subotu, 23. ožujka 2019. kao prva zemlja iz skupine sedam industrijaliziranih sila (G7) koja je to učinila, ignorirajući pri tom kritike zapadnih saveznika.

Svečano potpisivanje bilo je vrhunac trodnevna puta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Italijom, koja je pojačala veze dviju zemalja u doba kad je SAD u trgovinskom ratu s Kinom.

Svrha je inicijative Pojas i put (BRI) jačati kineske ekonomske i političke dosege. Kritičari međutim kažu da je to trojanski konj koji će omogućiti Kini da preuzme kontrolu u osjetljivim tehnologijama i ključnoj infrastrukturi.

Kineske i talijanske tvrtke potpisale su tom prilikom 10 dodatnih ugovora, uključujući i u sektorima energetike, željeza i plinovoda. Vladin izvor rekao je da su ugovori vrijedni do 20 milijardi eura, dok talijanski mediji pišu da je riječ o ugovorima vrijednim 5 milijardi eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon