“ISTINA O ISTANBULSKOJ” ZAVRŠILA NA ESLJP U STRASBOURGU

Tekst: R. F.

Foto: HRT

Građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” u četvrtak, 12. ožujka 2020. je poslala tužbu Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu jer je Ustavni sud odbacio njihove zahtjeve iz podnešenih tužbi tijekom 2019. godine vezanih uz provjeru potpisa i nedozvoljavanju prikupljanja potpisa za referendum o toj konvenciji.

“Mišljenje Ustavnog suda smatramo potpuno nedostatnim pa i pogrešnim, što potvrđuje i izdvojeno mišljenje ustavnog suca Miroslava Šumanovića. Ustavni sud se ili uopće nije osvrnuo na naše ključne pritužbe, ili ih je odbacio bez valjanog obrazloženja”, istaknuli su u letku koji su predstavnici inicijative dijelili  ispred zgrade Vlade RH. Nadalje, navode, kako se, primjerice, Ustavni sud “nije očitovao o protuustavnoj odluci” riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela koji nije dozvolio prikupljanje potpisa u Rijeci, nije se očitovao o zabrani promatrača provjere potpisa, niti se osvrnuo na obvezu održavanja javne rasprave.

Osim toga, koordinatorica inicijative Kristina Pavlović izjavila je pritom kako “od Europskog suda za ljudska prava očekuje da će razmotriti nastalu situaciju u Hrvatskoj koja je bila praktički presedan, te kako se nigdje drugdje nije dogodilo to da su vladajuće elite zapravo radile protiv vlastitih građana i protiv njihovih ustavnih prava na referendum”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon