ISTARSKI RAZVOD – PREDAVANJE AKADEMIKA JOSIPA BRATULIĆA U MATICI HRVATSKOJ

Tekst: Panopticum

Foto: Nuntium

U utorak, 12. travnja 2022. Matica hrvatska, odjel za hrvatsko glagoljaštvo organizira predavanje akademika Josipa Bratulića pod nazivom “Istarski razvod”.  Predavanje će se održati u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4, u Zagrebu s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan a predavanje je moguće pratiti i putem Zoom aplikacije.

Podsjetimo, Istarski razvod  smatra se jednim od najdragocjenijih izvora za povijest i etnografiju istarskih Slavena i hrvatskog glagoljaštva u Primorju i kvarnerskim otocima. Istarski razvod svjedoči о tome da su Hrvati u Istri bili gusto naseljeni već u 13. stoljeću, da su se služili svojim jezikom i pismom te da su imali svoje pravne institucije.

Studija Josipa Bratulića о Istarskom razvodu predstavlja kritički tekst toga prvog hrvatskog dokumenta međunarodnog značenja pisanog hrvatskim jezikom koji predstavlja kancelarijskim tipom glagoljice pisani zapisnik о razgraničenju triju gospodara Istre: Venecije, akvilejskog patrijarha  i goričko-pazinskih knezova i koji je, po Bratulićevu iscrpno argumentiranom uvjerenju, nastao najvjerojatnije 1325. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon