ISTARSKA VINA U FOKUSU NAJPOZNATIJEG SVJETSKOG VINSKOG MAGAZINA

Tekst: A. Radoš

Foto: Decanter

U najnovijem izdanju Decantera, najpoznatijeg vinskog magazina na 14 stranica objavljen prilog „Hrvatska 2023.“ nastao u suradnji s Vinistrom i Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ).

Naime, velika ljubiteljica istarskih vina s titulom Master of Wine Caroline Gilby u upravo objavljenom prilogu o Hrvatskoj napisala je kako sve četiri naše vinske regije zaslužuju punu pažnju, no naglasak je na Istri kao najpoznatijoj hrvatskoj regiji vina. Ova cijenjena Decanterova autorica opisala je Istru kao regiju neovisnog duha, mjesto gdje se proizvode autentična vina, a istarski krajolik kao dramatičan sa srednjovjekovnim selima na brežuljcima, maslinicima i vinogradima posvuda.

Gilby je posebno istaknula malvaziju istarsku kojom je zasađeno više od 55 posto istarskih vinograda s detaljnim opisom njezinog spektra – od iznimnih svježih do moćnih odležanih vina. Uz ovu najpoznatiju autohtonu istarsku sortu posebnu pozornost posvetila je i autohtonom teranu koji, piše, može biti i ljepotica i zvijer u jednom. Od ostalih sorti istaknula je autohtone muškate – momjanski, ružu i žuti, a osvrnula se i na merlot citirajući jednog istarskog vinara koji kaže da s njim Istra može u Ligu prvaka.

Osim toga, u sklopu suradnje s Vinistrom, Istra će u srpnju iduće godine biti domaćin posebnog Decanterovog salona na kojem će se predstaviti sva hrvatska nagrađena vina s Decanterovog natjecanja. Ovaj jedinstveni event ugostit će neke od najcjenjenijih vinskih stručnjaka svijeta, najavljeno je u prilogu. Osim najpopularnije regionalne izložbe vina Decanterov prilog dao je na jednoj stranici osvrt i na proljetni Concours Mondial de Bruxelless kojem je udruga Vinistra bila sjajan domaćin i tako otvorila vrata Hrvatske ovom prestižnom ocjenjivanju.

Uz Caroline Gilby o našem je vinskom poluotoku pisala i Jane Foster. Na njezinoj istarskoj ruti za ljubitelje vina našli su se Pula, Buje, Bale, Rovinj, Motovun…, dok je Simon J. Woolf dao osvrt na ostale tri hrvatske regije – Dalmaciju, Bregovitu Hrvatsku,  Slavoniju i Hrvatsko Podunavlje.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon