ISTARSKA PIJANA PRUGA

Tekst: M. Š.

Foto: Geotech

Da li znate da se u Istri nalazi „pijana pruga“? Naime, riječ je o željezničkoj pruzi koja je nekad povezivala Lupoglav i Štalije, a smještena nedaleko od srednjovjekovnog naselja Kožljak. Pruga je dugačka oko 50 km, a gradili su je dobrovoljnim radom stanovnici Istre od 1948. do 1951. godine radi prijevoza ugljena na relaciji Lupoglav-Štalije. Građena radnim akcijama, nazivana je još i sibirska pruga zbog hladnoće i vjetra koji puše na tom prostoru.

Zadnja vožnja vlaka po  napuštenoj pruzi je bila u prosincu 2009. godine. Danas je ova pruga urušena, a na nekim mjestima u dužini od 500 metara od ukupne dionice čak i visi. Zbog nagiba i urušavanja terena, nagnule su se i tračnice koje vizualno lelujaju te je željeznička pruga zato i dobila naziv „pijana pruga“. Bujicama odnesen materijal i nasip ispod pruge pretvorio ju je u atrakciju koja vijuga, te je tako postala za kratko vrijeme dijelom neobičnog prizora u prirodi i mjesto za šetnje. Uz prugu ima puno kadulje koja svojim mirisom koji nošen vjetrom ostavlja sve posjetitelje bez daha. Dionica zatvorene pruge namjenjena izletnicima vodi prema Lupoglavu a nalazi se u istarskoj općini Kršan u blizini mjesta Zagrad u čijoj blizini se nalazi kožljanski kaštel.

Da podsjetimo, turistička zajednica Općine Kršan predstavila je početkom ožujka 2022. godine virtualni vodič tog dijela Istre kroz proširenu stvarnost. Navedeni turistički projekt s aktualnim temama i manifestacijama će ovog proljeća i ljeta organizirati kao dva pješačenja pod nazivom Istarski vikend. Jednan od izleta uključuje izlet Pijanom prugom i Kaštelom u Kožljaku, a drugi Božanskom stazom u Labinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon