IRMO ODRŽAO RADIONICE O KLIMATSKIM PROMJENAMA ZA JAVNE I DRŽAVNE SLUŽBENIKE U VARAŽDINU I ČAKOVCU

Tekst: Panopticum

Foto: IRMO

Početkom rujna 2022. godine u Čakovcu i u Varaždinu predstavnici i znanstvenici s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, IRMO iz Zagreba, prezentirali su predavanjem i radionicom nove obrazovne programe za donositelje odluka te za javne i državne službenike o klimatskim promjenama i klimatskom potvrđivanju. Značaj teme poticaj je za pregled europskog zakonodavnog i strateškog okvira kojim se reguliraju i usmjeravaju kretanja u ovome području.

Naime, države članice EU su još 2014. godine utvrdile obvezujući cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za 40 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. Usvajanjem Europskog zelenog plana (2019) te Europskog zakona o klimi (2021), Europska unija (EU) povećala je ambiciju smanjivanja emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

Za Republiku Hrvatsku, klimatski neutralan scenarij pripremljen je u Strategiji niskougljičnog razvoja RH (2021). U njemu se navodi da Republika Hrvatska do 2030. godine može smanjiti emisije za 44,8 posto dok do 2050. godine mjerama smanjenja emisija u svim sektorima može postići smanjenje od 89,4 posto.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon