IREDENTIZAM OŽIVIO U EU PARLAMENTU

Tekst: B. D.

Foto: HINA/La Stampa

U nedjelju,10. veljače 2019. je u Bazovici pokraj Trsta održano obilježavanje Dana sjećanja na žrtve fojbi, Talijane koji su tijekom i neposredno nakon Drugog svjetskog rata pobijeni i bačeni u istarske krške jame. Na ceremoniji je bio i predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je, kako pišu talijanski mediji, održao govor koji je zaključio prisvajajući hrvatske državne teritorije Istru i Dalmaciju. Tajani je bio jedan od osnivača stranke Forza Italija s kojom je Silvio Berlusconi četiri puta osvojio premijerski mandat. Tajani je bio premijerov glasnogovornik, a 1994. godine ušao je u Europski parlament. U institucijama EU-a ostao je do danas, a 2017. godine postao je šef Europskog parlamenta.

ORTAK IZ BRUXELLESA

Iako je hrvatski državni vrh osudio navedeni događaj, a MVEP zatražio očitovanje EU parlamenta, važno je za naglasiti kako je Antonio Tajani – tadašnji potpredsjednik Europske pučke stranke 6. rujna 2016. bio u Puli i Rijeci kako bi osobno i u ime najjače političke grupacije u EU (EPP) podržao predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića na parlamentarnim izborima. Sudjelovao je i na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

KRATKOVIDNA ŠUICA

Dubravka Šuica, potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu prilikom Tajanijevog izbora za šefa Europskog parlamenta u siječnju 2017. godine počastila je dotičnog  zanimljivom izjavom kako će Tajanijevo dugogodišnje iskustvo doprinijeti jačanju i oporavku Europske unije koja je  poljuljana valom migracija i terorizma te da će Berlusconijev bunga-bunga glasnogovornik predano predstavljati sve Europljane i vjerodostojno zastupati njihove interese…

IREDENTIZAM I MUSSOLINI

Činjenica da su Italija i Hrvatska članice NATO-a i članice Europske unije, kao i susjedne zemlje sa široko razgranatim gospodarskim vezama, ništa ne mijenja u tisućljetnim pokušajima ove države da se domogne istočne obale Jadrana. Za razliku od Njemačke koja je temeljito denacificirana, u Italiji na mnogim mjestima otkrivaju se dobre strane Mussolinijeva fašizma, a one nigdje nisu bolje od posezanja za hrvatskim zemljama.  Iako mnogi politički analitičari i brojni povjesničari govore kako je iredentizam danas ograničen na ultradesne i neofašističke skupine u Italiji, posljednjim istupom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija čini se da stvari ne stoje baš tako.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon