IRB UVODI EKOLOŠKE MEHANOKEMIJSKE INOVACIJE

Tekst: G. B. / Panopticum

Foto: IRB

Zagađenje okoliša plastičnim otpadom posljednjih desetljeća postao je svjetski problem čije se rješenje teško nazire, pogotovo u kontekstu sve veće proizvodnje i potražnje za plastičnim materijalima. U Institutu Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu rade na novom postupku poboljšanja oporabe PET-a, materijalu koji se relativno lako oporabljuje. Naime, na IRB-u su dokazali su kako mljevenje i starenje, kao dva komplementarna postupka primijenjena na materijal u čvrstom stanju, pri sobnoj temperaturi i tlaku, posjeduju izvrstan potencijal za alkalnu razgradnju otpadnoga PET-a u industrijskim pogonima. Rezultati rada Vjekoslava Štrukila s IRB-a objavljeni su u radu Highly Efficient Solid‐State Hydrolysis of Waste Polyethylene Terephthalate by Mechanochemical Milling and Vapor‐Assisted Aging u časopisu ChemSusChem. Podsjetimo, mehanokemija kao i razgradnja polimera na monomere uvrštene su među deset kemijskih inovacija koje će promijeniti svijet.

Inače, dosadašnja depolimerizacija PET-a obično se odvija procesima hidrolize i glikolize koji se odvijaju pri visokim temperaturama od 100 do 200 °C i pri tlaku od 200 bara u odgovarajućem organskom otapalu. Međutim, mljevenje PET-otpada u čvrstom stanju tzv. mehanokemija, postalo je vrlo popularno zbog izuzetno visoke učinkovitosti, jednostavnosti, brzine, kao i činjenice da se tim postupkom znatno smanjuje upotreba toksičnih organskih otapala ili pak potpuno izbjegava njihovo korištenje u kemijskim reakcijama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon