IRB OTVORIO NOVO POSTROJENJE ZA UZGOJ MIKROALGI IZ JADRANA

Tekst. D. S.

Foto: IRB

Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda (BioPot) u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskoga mora (Centar BioProCro) svečano je otvorena u petak, 6. prosinca 2019.  na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) u Zagrebu, a financirao ju je Grad Zagreb s 980 tisuća kuna. Navedenim novcem financirano je uređenje izmještenoga prostora, odnosno građevinski radovi koji se odnose na stolariju, podove, električne instalacije, vodu, sustav za grijanje i hlađenje prostora.

U novoj laboratorijskoj jedinici IRB-a biti će smješteno bioreaktorsko postrojenje za uzgoj mikroalgi koje imaju veliki biološki potencijal i mogućnosti primjene u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji te u energetici. Laboratorijsku jedinicu svečano su otvorili voditeljica voditeljica Centra BioProCro Rozelindra Čož-Rakovac, ravnatelj IRB-a David M. Smith i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prigodnim riječima uzvanicima su se obratili državni tajnik za znanost i strukturne fondove u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Spomenka Đurić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon