IRB: OTVORENI DANI 2020.

Tekst: R. F.

Foto: IRB

Institut Ruđer Bošković u Zagrebu najavljuje od 18. svibnja 2020. Otvorene Dane koji će mnoge oduševiti raznolikošću, novim informacijama i zanimljivim svježim pristupom. Naime, ne morate biti učenik, student ili profesor da biste posjetili ovu manifestaciju. Zbog korone ove godine Otvoreni dani IRB-a sele u vaše domove putem njihove web stranice, tako da se u pokuse, predavanja, kvizove i druženje možete uključiti online!

Da podsjetimo, na Institutu Ruđer Bošković (IRB) čak više od pet stotina znanstvenika i istraživača svaki dan radi brojna zanimljiva istraživanja i pokuse iz fizike, kemije, biologije, medicine te istraživanja mora i okoliša.

Ruđer Bošković rođen je u Dubrovniku 18. svibnja 1711. godine, a umro je u Milanu 13. veljače 1787. godine. Kao jedan od najvećih znanstvenika svoga vremena obrazovao se u Jezuitskoj školi u Dubrovniku i Rimu. Bio je fizičar, matematičar, astronom i filozof te je kao znanstvenik putovao Europom i radio u mnogim zemljama. Na području astronomije napisao je pet knjiga. Iznio je teoriju o aberaciji svjetlosti, čiju brzinu, kao i Einstein, smatra konstantnom. Odredio je visinu troposfere, bavio se proučavanjem kometa, među prvima je ustvrdio da je Uran planet.  Na području geodezije iznio je teoriju o geoidu kao oblike zemlje. U geofizici je istraživao polarnu svjetlost, plimu i oseku. Proučavao je atome pa je Bohrov model atoma izravna posljedica Boškovićevog modela. U optici je poznat po instrumentima poput prizme s promjenjivim kutom i kružnog mikrometra. Bošković je ostavio veliki trag u diplomaciji. Njegova najvažnija djela su: ‘Teorija prirodne filozofije’, ‘O Sunčevim pjegama’, ‘Radovi iz optike i astronomije’, ‘Elementi opće matematike’ te ‘O djeljivosti materije i čestica’.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon