INTERLIBER 2018.

Tekst: T.T.

Foto: Interliber

Više od 300 nakladnika predstavit će svoje novitete na ovogodišnjem Sajmu knjiga Interliber koji će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 18. studenoga 2018.  Od dvadesetak izdavačkih kuća koje će izlagati na Interliberu  prezentirati će se više od dvjesto novih knjiga.

Za sajam knjiga izlaze brojni hitovi, poput “Jesen” i “Zima” Karla Ovea Knausgårda, prva dva nastavka njegove tetralogije “Enciklopedija godišnjih doba”. S oduševljenjem će vjerojatno biti dočekana i nova knjiga izraelskog povjesničara Yuvala Noaha Hararija “21 lekcija za 21. stoljeće” u izdanju nakladničke kuće Fokus na hit. Nakon što se bavio prošlošću i budućnošću ljudske vrste, u novoj knjzi Harari se usredotočuje na probleme današnjice.

VBZ donosi nova dva naslova u biblioteci Gabriela Garcíje Márqueza: “Ljubav u doba kolere” i “Putovanje po Istočnoj Europi”, te “Košnicu” Camila Joséa Cele, jednog od pet španjolskih nobelovaca i jedinog koji je Nobelovu nagradu (1989.) dobio za roman. Prvi put u prijevodu na hrvatski izlazi njegov najpoznatiji roman, jedno od najvažnijih proznih djela 20. stoljeća koje je utjecalo na mnoge suvremene pisce. Smještena u tri zimska dana u Madridu 1943., priča prati 160 likova iz raznih društvenih slojeva. Pripovjedač ih slijedi po gradskim ulicama i zahvaća samo kratke trenutke njihova života, kratke razgovore i radnje, prikazujući panoptikum svakodnevnog života fašističkog društva.

Fraktura za zagrebački sajam knjiga donosi prvo kolo sabranih djela Miljenka Jergovića – “Sarajevski Marlboro”, “Dvore od oraha”, “Hauzmajstora Šulca” i “Imenik lijepih vještina”, te nesumnjivi hit: knjigu “Oni” Tisje Kljaković Braić, splitske akademske slikarice koja je oduševila svojim karikaturama što ih objavljuje na Facebooku.

Nakladnička kuća Lumen ove će godine na Interliberu oduševiti ljubitelje fantastike – u novom izdanju objavljuju svih pet dosad objavljenih knjiga iz serijala Georgea R. R. Martina “Pjesma Leda i Vatre”. U novom ruhu objavljuju “Igru prijestolja”, “Sraz kraljeva”, “Oluju mačeva”, “Gozbu vrana” i “Ples zmajeva” (prve četiri knjige prevela Tatjana Pavičević, a petu je uz nju preveo i Vladimir Cvetković Sever). Lumenovci također najavljuju da će novi Martinov roman “Fire and Blood” objaviti 2019. godine.

Drugo Lumenovo iznenađenje je i novo izdanje popularne trilogije Philipa Pullmana, dosad poznate kao “Njegova tamna tvar”. Također u novom prijevodu, Ivana Otta, trilogija se sada zove “Njegova mračna građa” i čine ju “Polarna svjetlost”, “Čudesni nož” i “Jantarni dalekozor”. Isti nakladnik objavio je i novu Pullmanovu knjigu “Divlja ljepotica”, prvi dio trilogije “Knjiga o prahu”, u prijevodu Marka Kovačića. Uz sve ovo, na Lumenovu štandu bit će moguće kupiti i novo izdanje “Divnog novog svijeta” Aldousa Huxleyja.

Planetopija će pak predstaviti novu knjigu filozofa Romana Krznarica “Carpe diem danas”, u kojoj autor ukazuje na suvremene “otimače” naše sposobnosti da živimo život u njegovoj ljepoti i punini te istražuje načine da ponovo preuzmemo uzde smislenog života. Profil završava tetralogiju Elene Ferrante knjigom “Priča o izgubljenoj djevojčici”, dok Sandorf donosi “Demokratske vidike” Walta Whitmana i knjigu Janisa Varufakisa “Ima li ovdje odraslih?”. 

VBZ-ov hit nesumnjivo će biti i nova knjiga Paula Coelha “Hipi” u kojoj brazilski autor piše o samome sebi dok je bio mladić i sanjao postati piscem. Vuković & Runić nastavljaju objavljivati Philipa K. Dicka, za Interliber donose njegov “Valis”, kao i novu knjigu Davida Foenkinosa “Misteriozni Henri Pick”, te nesumnjivi bestseler – eksperimentalni roman “Lincoln u bardu” Georgea Saundersa što je nagrađen Bookerom. Nakladnička kuća Znanje je pak za sajam priredila drugi nastavak “Priča za laku noć za mlade buntovnice”, izvrsnu publicističku knjigu “U okovima geografije” te hit “Dolje je najbolje” – knjigu koja ruši mnoge tabue o ženskoj anatomiji i normalnim tjelesnim funkcijama poput menstruacije, seksa, želje ili masturbacije.

Po broju domaćih autora, i ove godine dominiraju Fraktura i Hena com. Osim djela Miljenka Jergovića, Fraktura objavljuje i nove romane Ludwiga Bauera (“Muškarac u žutom kaputu”), Zorana Malkoča (“Umro Superman”), Ivane Šojat (“Ezan”), knjigu Ive Goldsteina “Jasenovac” i Damira Markovine o Jugoslaviji u Hrvatskoj. Hena com će pak predstaviti “Divlje guske” Julijane Adamović, “Skarabeja” Ankice Tomić, “Mogla bi se zvati Leda” Marka Gregura (roman o pokušajima mladoga para da dobije dijete), “Dvije noći u Barceloni” Aleksandre Orlić, “Pacijenta iz sobe 19” Zorana Žmirića i, nakon pet godina stanke, novu knjigu jednog od najboljih hrvatskih dramatičara Ivana Vidića – “San od tisuću ljeta”, zbirku od 20 satiričnih novela.

Novog domaćeg autora ima i mlada izdavačka kuća Beletra. Riječ je o Dinku Mihoviloviću koji je nedavno objavio “Krletku od mora”, roman o emocionalnom sazrijevanju 28-godišnjaka koji putuje do Indije, a intrigira i krimić Jana Bolića “Težina stvarnosti” o upornom detektivu Johnu Monroeu koji je autor napisao jednim prstom jer boluje od spinalne mišićne atrofije i jedan je od pacijenata koji čeka Spinrazu. Zagrebački Disput za Interliber predstavlja prvi roman Kristine Gavran “Gitara od palisandra”, o pet žena koje žive u posve različitim vremenima i na drugim mjestima, svaka u svome svijetu i u svojoj priči, ali su povezane magičnom gitarom kao artefaktom velikog kruga života. Disput također objavljuje i “Stazom pored druma (Dnevnik osamdesetih)”, prvi dio dvosveščanog dnevnika Zdravka Malića (1933-1997), najvažnijeg hrvatskog polonista.

Edicije Božičević na Interliberu ove godine naglasak stavljaju upravo na svoja dva domaća autora – Vladu Vurušića i njegovu knjigu uspomena na odrastanje u Trogiru u 60-ima i 70-ima, “Obala maršala Tita”, te na Borisa Perića i njegova “Zagabrijela”, prvi dio trilogije u čijem je središtu grad Zagreb i njegov tamni anđeo zaštitnik. Inače, Perić objavljuje i roman u Nakladi Ljevak, “Povijest paučine”, svojevrsni nastavak romana “Vampir”. Novu knjigu u izdanju Naklade Ljevak objavio je i Igor Rudan, “Zao zrak”, te Vladimir Stojsavljević, “Opijum za narod”, roman u kojem opisuje djetinjstvo u Zagrebu 1964. godine.

Od domaćih autora nove knjige objavljuju i Oleg Maštruko, “Zapisi s drugog krova svijeta” (Fokus na hit), Dimitrije Popović, “Labirinti sjećanja” (Litteris), Senko Karuza, “Fotografija kraja” (Meandar Media), Irena Lukšić, “Sve o sestri Robina Hooda” (Meandar Media), Jurica Pavičić, “Knjiga o jugu” (Profil), Borivoj Radaković, “Hoćemo li sutra u kino” (VBZ), Mirjana Krizmanić, “Knjiga rastanaka” (VBZ), Rade Jarak, “Suha palma” (VBZ), Drago Pilsel, “Povratak Adolfa Pilsela” (VBZ), Miroslav Kirin, “Lirika” (Vuković & Runjić) i Saša Drach, “Svijet jazza – Od Adorna do Johna Zorna” u nakladi Sandorfa. Drachova knjiga jedinstvena je antologija tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara, a podijeljena je na tri dijela: teoriju i povijest svjetskog jazza; jazz, književnost i strip; i jazz u Hrvatskoj.

Od izdanja koja bismo mogli nazvati kapitalnima, Matica hrvatska donosi “Pjesmu o Cidu”, temeljno djelo španjolske književnosti u prijevodu Mate Marasa, potom “Govorne činove, Oglede o filozofiji jezika” Johna Rogersa Searlea koji su prvi put objavljeni 1969., te “Hrvatske stihove i prozu” Marka Marulića. Tim press donosi knjigu “Melankolija ljevice. Snaga jedne skrivene tradicije (XIX. – XX. stoljeće)” Enza Traversa te zbornik “Čemu Marx u oskudnom vremenu?” koji su uredili Goran Gretić i Hašim Bahtijari. Disput pak objavljuje zbirku eseja Thomasa Manna “Razmatranja nepolitičnog čovjeka”. Iako ovi eseji, koji pripadaju tradiciji “revolucionarnog konzervatizma”, zagovaraju antidemokratske ideje koje je Mann kasnije napustio, neizostavni su za cjelovit uvid u djelo tog velikog književnika. 

Od tzv. lijepe književnosti preporučujemo roman Yasmine Reza “Blago sretnima” (Disput), koji sadrži dvadeset i jednu priču osamnaest likova i isto toliko sugestivnih psiholoških portreta. Fraktura u tom segmentu literature donosi novi roman Javiera Cercasa (“Zakoni granice”), ali i knjigu eseja Amosa Oza, “Pozdrav fanaticima”, u kojoj bez zadrške govori o svojem odnosu prema fanatizmu svake vrste, prema religiji i odnosu sekularnog društva i religioznog te o svom odnosu i stavu prema suživotu Židova i Palestinaca.

Hena com, dijelom u sklopu svojeg programa Europa iznutra i izvana, donosi izvrsne romane europskih autora: “Proroci fjorda Vječnost” danskog književnika Kima Leinea koji je samo u domovinu prodan u više od 100 tisuća primjeraka, potom roman “Grobna gruda” Máirtína Ó Cadhaina, izdavački fenomen nazvan “najvećim irskim piscem 20. stoljeća za kojeg nikad niste čuli”, te roman mladog poljskog pisca Szczepana Twardocha, “Morfij”. Meandar Media donosi za Interliber nagrađeni roman Slobodana Tišme “Bernardijeva soba” te intrigantan naslov “Nestanak Josefa Mengelea” Oliviera Gueza, u kojem autor detaljno pripovijeda poslijeratno potucanje odurnog liječnika iz Auschwitza po Južnoj Americi.

Mitopeja za Interliber donosi “Odda i mrazne divove” Neila Gaimana i Chrisa Riddella, a do kraja 2018. godine, najavljuju, objavit će roman “Crveni Orm” Fransa G. Bengtssona, povijesni roman čijeg naslovnog junaka pustolovine vode kroz vikinški svijet na prijelazu prvog tisućljeća i susreću s nizom povijesnih osoba i događaja. Na njihovu štandu na Interliberu moći će se kupiti i njihova zadnja dva objavljena naslova: “Djevojka u tornju” Katherine Arden i “Blijed pogled na bregove” Kazua Ishigura, uz naravno sve prethodne.

Naklada Ljevak predstavit će roman “Zamrznuto vrijeme” Anne Kim, u kojem priča o potrazi jednog Kosovara za svojom suprugom nestalom nakon svršetka rata u Jugoslaviji, te dva romana Donalda Ryana, “S prosincem” i “Metalno srce”, koji se mogu promatrati kao cjelina jer prate zbivanja u istoj ruralnoj irskoj zajednici u razmaku od jednog desetljeća usredotočujući se na učinak ekonomske situacije na njihove protagoniste. Ljevak objavljuje i roman nobelovca Daria Foa, “Kristina Švesska, žena gotovo slučajno”.

Naklada OceanMore za Interliber ima spremnu zbirku “Tijelu: Ode i legende” hvaljenoga pjesnika Szilárda Borbélya. Riječ je o kompleksnoj poetskoj kompoziciji koja preispituje osobni i društveni odnos prema ljudskom tijelu. U romanu Delphine de Vigan “Prema istinitoj priči” autorica piše o prijateljstvu s tajanstvenom L. koje ubrzo postaje toksično, a OceanMore donosi i zbirku priča Lydije Davis “Ne mogu i neću”, autorice koja je 2013. dobila nagradu Man Booker. Za Interliber će također biti spreman i treći dio “Vernona Suboteksa” te “Četiri godišnja doba” Sándora Máraija.

Od Profilovih izdanja preporučujemo roman “Besmrtnike” Chloe Benjamin, a isti nakladnik na sajam ove godine dolazi s nizom vrlo zanimljivih publicističkih naslova, primjerice knjigom Dannyja Orbacha “Urote protiv Hitlera” ili onom Ammy Knight o političkim likvidacijama u Putinovo doba. Osim cijelog niza stručne literature, Školska knjiga ove godine donosi i naslov Rachel Ignotofsky “Žene u znanosti”, ilustriranu knjigu o 50 neustrašivih predvodnica koje su promijenile svijet, i to od antičkog do suvremenog doba. Majke će pak sigurno zanimati “Velika organska kuharica za bebe” koju je napisala Stephanie Middleberg.

Nakladnička kuća Vorto Palabra donosi tri hit naslova. “Drvo laži” Frances Hardinge fantastična je priča o Faith koja pokušava otkriti tajnu očeve smrti i pretražujući njegove rukopise saznaje za tajanstveno drvo koje rađa plod samo ako mu se šapne laž. “Kako zaustaviti vrijeme” Matta Haiga govori o Tomu Hazardu koji živi već stoljećima i nikako se ne smije zaljubiti, a “Molitva moru” Khaleda Hosseinija ilustrirana je i dirljiva priča o dječaku i ocu koji bježe iz Sirije.

Nakladnička kuća Vuković & Runjić donosi i drugi dio trilogije Ibis, roman “Rijeka dima” Amitava Ghosha te knjigu Andrewa Dicksona “Drugi svjetovi: Putovanja oko Shakespeareova globusa”, o tome kako je Shakespeare postao globalni fenomen i kako su se njegova djela po putu promijenila do neprepoznatljivosti.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon