INSTITUT ZA OCEANOGRAFIJU I RIBARSTVO U POTRAZI ZA SIVIM SKLATOM

Tekst: R. F.

Foto: Michael J. Sealey

Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita pokrenuo je on-line anketni upitnik čija je svrha prikupljanje informacija o slučajnim ulovima ili uočavanjima sklata. Cilj ankete je prikupljanje podataka o uočavanjima sklata sivca u Istočnom Jadranu. Sklat sivac je hrvatski naziv za vrstu morskog psa čiji je znanstveni naziv Squatina squatina. Iako je sklat sivac prisutan u Jadranu, malo se zna o njegovoj rasprostranjenosti i brojnosti, a takvi podaci su preduvjet za njegovu zaštitu.

U prošlosti je ova vrsta bila široko rasprostranjena u Sredozemnom moru no uslijed intenzivnog ribolova populacije sklatova su značajno smanjenje na cijelom području njegova rasprostranjena te je prema IUCN-ovoj klasifikaciji ova vrsta ocijenjena kao kritično ugrožena. Specifičan način života, dugotrajan reproduktivni ciklus te mali broj potomaka ovu vrstu čine izuzetno osjetljivom na ribolovni pritisak te je njen dugoročni opstanak neizvjestan.

U Jadranskom moru ova vrsta je sve do sredine prošlog stoljeća bila relativno uobičajena. Danas je situacija drugačija te je sklat nestao na velikom dijelu područja gdje je prije obitavao, a prema dostupnim podacima, manja populacija još uvijek je prisutna na širem području Zadarskog i Šibenskog arhipelaga. Kako bi dobili što detaljniji uvid u njegovu trenutnu rasprostranjenost, IOR-u su potrebne informacije o njegovoj pojavnosti te se ovom prilikom umoljavaju svi koji obavljaju bilo koji oblik ribolova na moru da odvoje nekoliko minuta za ispunjavanje ankete koju IOR zajednički provodi s WWF Adria i s Podvodni.hr.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon