INSTALACIJOM NA PELJEŠCU I JUG HRVATSKE DOBIO NAJMODERNIJI METEREOLOŠKI RADAR

Tekst: Panopticum

Foto: DHMZ

Idući od sjevera prema jugu Republike Hrvatske, u srijedu, 19. listopada 2022. je s instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske postao pokriven radarskim mjerenjima.

Naime, nakon što su ove godine na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali, instalacijom trećeg C-band Doppler meteorološkog radara na vrhu Uljenje na Pelješcu ostvarit će se preduvjeti da po prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima.

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju Državni hidrometeorološki zavod provodi projektom METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon