INICIJATIVA „67 JE PREVIŠE“ STARTA U PONOĆ NA TRGU

Tekst: Panopticum

Foto: NHS

Simboličnom akcijom na noćnom štandu ‘ispod sata’ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u ponoć, 27. travnja 2019. počinje prikupljanje potpisa za referendum o izmjeni uvjeta za mirovinu, a od subote ujutro potpisi će se u iduća dva tjedna prikupljati diljem Hrvatske na 300 štandova u preko 200 gradova i općina uz asistenciju preko 4 tisuće aktivista, najavili su predstavnici inicijative „67 je previše“ na konferenciji za medije održanoj u petak, 26. travnja 2019. godine.

Prema posljednjim procjenama, treba prikupiti oko 385 tisuća potpisa, a u sindikata su uvjerenja da će ih prikupiti i više nego je potrebno. Kako je najavljeno iz sindikata, štandovi će se pomicati sukladno potrebama, kako bi došli do što većeg broja građana.

Da podsjetimo, sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati sa 67 na 65 godina, a penalizacija radi prijevremene mirovine smanji s 0,3 na 0,2 posto. Osim toga, Sindikati su još tijekom 2017. u tri navrata tražili formiranje Radne skupine koja bi radila na oblikovanju reforme  i to  temeljem dubinske analitičke podloge koja bi pokazala kojim smjerom mirovinska reforma treba ići, ali komunikacija s vlastima je izostala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon