INFOCENTAR GEOPARKA NA OTOKU RABU TIJEKOM 2022. BILJEŽI REKORDNE POSJETE

Tekst: F. R.

Foto: R. D./POU Rab

Geopark na otoku Rabu nastoji veći dugi niz godina da prirodnu baštinu Raba prikaže posjetiteljima na novi način kako bi oni tijekom svog odmora dobili neke od odgovora na pitanja s kojima su i došli na ovaj mediteranski otok. Naime, odavno je poznato kako turisti ne dolaze na godišnji odmor samo radi mora i sunca već radi novih spoznaja i otkrivanja  prostora koji ih je privukao svojim sadržajem.

Infocentar (IC) geoparka na otoku Rabu i u 2022. djeluje kao Centar za posjetitelje u predvorju Zimskog kina na Bobotinama. IC je počeo s radom 15. lipnja 2022., a do sada ostvareni posjet znatno nadilazi posjet iz rekordne 2019. godine.

Osim rapskog “mamuta” koji je trenutno u Zagrebu na konzervaciji posjetiteljima su najprivlačniji sadržaji  o rapskim velikim životinjama poput pra-slona, goleme ovce i od ove godine arsinoiteriju iz Lopara čiji je model početkom ljeta postavljen u prirodnoj veličini u šumarku iznad Rajske plaže. Prema dostupnim informacijama broj posjetitelja infocentra varira od dana do dana a većina posjetitelja iskazuje želju da se na Rabu osnuje pravi muzej kako bi se u njemu mogu izlagati vrijedni geološki eksponati.

Podsjetimo, jedna od zadaća IC-u u gradu Rabu su dorada i popravci plakata u centru grada, zatim izrada novih i zamjena oštećenih i izblijedjelih tabli na geostazama na prostoru cijelog otoka, popravci portala na ulaznim točkama za pojedine staze, te prikupljanje novih uzoraka koji bi mogli biti uništeni ako ostanu na terenu, bilo zbog prirodnih ili antropogenih uzroka. Međutim, to je povezano i s dodatnim troškovima, koji nažalost nisu sustavno pokriveni.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon