INDUSTRIJA I KLIMATSKE PROMJENE

Tekst: Panopticum

Foto: UNIZG

Na Sveučilištu u Zagrebu u četvrtak, 4. srpnja 2019. održat će se znanstveni skup konzorcija EIT Climate-KIC Hub Hrvatska pod nazivom “Klimatske promjene i Industrija 4.0 ili industrijski internet stvari – neobičan i moćan spoj: Naprednim tehnologijama platforme industrije 4.0 u borbi protiv klimatskih promjena”. Emisije u industriji čine 30 posto ukupnih globalnih emisija stakleničkih plinova. Istodobno, proizvodni procesi trenutačno prolaze velike promjene zbog uvođenja digitalizacije, među ostalim, korištenjem platforme Industrija 4.0, koja uključuje korištenje umjetne inteligencije odnosno mogućnosti koje donosi napredno upravljanje i analitika sve veće količine različitih podataka.

Skupu u Zagrebu obrađuju i spaja vrlo aktualne globalne teme platforme Industrija 4.0 u kontekstu klimatske krize:

Koji su globalni trendovi industrije četvrte generacije?

Kako Industrija 4.0 može biti dio odgovora na klimatske promjene?

Kako implementirati principe Industrije 4.0?

Kako gradovi mogu biti pokretači uvođenja promjena i primjene tehnologija Industrije 4.0?

Što su to digitalni gradovi i kako povezati industriju, jedinice lokalne samouprave, znanstvenoistraživačke institucije i građane?

Radi li Hrvatska već nešto na tome, kako i gdje?

Jednodnevni znastveni skup će završiti panel-diskusijom o tome kako inovacije i Industrija 4.0 mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Industrija 4.0 i klimatske promjene neobičan su par, ali imaju očigledne zajedničke karakteristike – riječ je o složenim sustavima i imaju veliku moć brzo i drastično promijeniti procese i način kako mi kao društvo zamišljamo stvaranje vrijednosti, ne samo u proizvodnji nego i u pružanju javnih usluga i načinu na koji upravljamo gradovima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon