IN MEMORIAM MILJENKO POČAKAL

Tekst: D. Orešić/Panopticum

Foto: PMF

Geografska zajednica oprašta se od kolege i dugogodišnjega djelatnika Geografskoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu, stručnoga savjetnika Miljenka Počakala koji je preminuo u subotu 10. travnja 2021. godine u Varaždinu, u devedesetpetoj godini života.

Miljenko Počakal rođen je u Zlataru. Gimnaziju je završio u Varaždinu 1946. godine. Geografiju je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1972. godine, a potom je na Geografskom odsjeku apsolvirao tadašnji postdiplomski studij “Principi i metode regionalizacije”. Godine 1975. izabran je za stručnoga suradnika na Geografskom zavodu, današnjem Odsjeku PMF-a. Vodio je tri praktikuma, iz Hidrogeografije, Agrarne geografije i Geografskih grafičkih metoda. Uspješno je primjenjivao kvantitativne metode u geografiji te rado prenosio svoja znanja kao i vještine brojnim naraštajima studenata. U Agrarnoj geografiji i Hidrogeografiji studente je vodio kroz niz istraživačkih zadataka, a posebno u radu na terenskim istraživanjima, na prikupljanju i obradi prikupljenih podataka mjerenjima, kartiranjima i anketiranjima.

U stručnom i znanstveno-istraživačkom radu bavio se posebno hidrografskim mjerenjima i metodama analize mreža i sustava površinskog otjecanja. Objavio je desetak radova, bio suradnik na više projekata te sudjelovao na domaćim i međunarodnim geografskim kongresima, a često i u njihovim pripremama kao član organizacijskoga odbora. Bio je dugogodišnji neslužbeni i potom službeni tehnički urednik znanstvenog časopisa Geografskog odsjeka (Radovi, današnja Acta Geographica Croatica). Poslove tehničkog urednika obavljao je i za časopise Hrvatskog geografskog društva, za Hrvatski geografski glasnik i za Geografski horizont.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon