IMUNOLOŠKI NAMJEŠTEN D. MILOŠEVIĆU

Slikovni rezultat za domagoj milosevic hdz

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.hdz.hr

Jedan od najvrijednijih i strateških medicinskih resursa Republike Hrvatske, Imunološki zavod u Zagrebu, prema navodima zaposlenika, bio je predmet post-tranzicijskog pretvorbenog kriminala koji svoje korjene ima u ratnim godinama. Srećko Sladoljev zviždač, imunolog i voditelj Odjela razvoja i istraživanja Imunološkog zavoda u srijedu, 5. srpnja 2017. godine je pred istražnim povjerenstvom za utvrđivanje odgovornosti za rezultate upravljanja i raspolaganja financijskim i drugim resursima Imunološkog zavoda svjedočio o devastaciji te tvrtke, rekavši, između ostalog, da se 2009. Imunološki “namještao” HDZ-ovcu Domagoju Ivanu Miloševiću. Sladoljev je potvrdio kako je 1990. godine, nakon prodaje cjepiva antitetanusa, Imunološki bio u značajnom suficitu. „JNA se spremala na rat i otkupljivala je sve – cjepivo, antitetanuse“, rekao je, iznijevši procjenu da je suficit nominalno iznosio oko 25 milijuna današnjih kuna, što je po njemu bio iznos kojim se tada mogla kupiti cjelokupna mljekarska industrija RH.

ULAGANJE U PRIVATNU ŠTEDIONICU PANTOVČAK

Posvjedočio je i da se Zavod do privatizacije razvijao, bio globalno poznata tvrtka čiji su radnici imali najveće plaće u bivšoj državi. „U privatizaciji su svi direktori Zavoda smijenjeni, a protiv dvojice su podnijete i kaznene prijave, radničke plaće drastično su padale“, naveo je Sladoljev. Nadalje, ustvrdio je kako je akademik Vlatko Silobrčić, koji je na čelo Zavoda došao 1992., naslijedio 25 milijuna suficita čime se, kaže, bez kredita mogla početi graditi nova tvornica. “No, umjesto u razvoj, Silobrčić gotovinu ulaže u privatnu štedionicu Pantovačak, a kako ne bi bilo galame, štedionica zaposlenicima daje povoljne kredite”, naveo je Sladoljev.

WHO ODUZEO LICENCU

Naveo je i da Imunološki zavod licencu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) nije izgubio zbog kvalitete cjepiva, nego uvjeta proizvodnje. „Godine ’94/’95. predstavnici WHO-a došli su u inspekciju u Zagreb i dali smjernice za “izradu” prostora, no to se nije ispoštovalo, Silobrčić je procijenio da je bolje ulagati u privatnu štedionicu nego u vlastiti posao“, rekao je Sladoljev, tumačeći kako cjepiva, nakon što se izgubi licenca WHO-a, gube na vrijednosti.

RASPODAJA VRIJEDNE IMOVINE

Potanko je svjedočio i o razdoblju kad je Zavod vodila Sabina Rabatić (od 2000. do 2004.), “bliska Silobrčićeva suradnica”. U njenom je mandatu tvrtki Optanova prodan poslovni prostor Zavoda u središtu Zagreba, nedaleko Botaničkog vrta za 420 eura po metru četvornom, dok su se garaže u susjedstvu prodavale za tisuću eura po ‘kvadratu’. Za prodaju se saznalo slučajno, odnosno kad su “dečki nosili arhivu” u taj prostor koji je do prodaje služio za arhiviranje, rekao je Sladoljev. Rabatić je, tvrdi, sklopila i ugovor o suradnji s tvrtkom Glaxo, u kojemu stoji da Imunološki neće razvijati svoja vlastita cjepiva.

UMOĆENA I JADRANKA KOSOR

Sljedeća direktorica Tatjana Sindik Milošević na to je mjesto, tvrdi Sladoljev, došla bez javnog natječaja. U svom opširnom svjedočenju ustvrdio je i da je 2009. godine, kada je premijerka bila Jadranka Kosor, “tadašnja vrhuška” Imunološki “namještala” Domagoju Ivanu Miloševiću, HDZ-ovom saborskom zastupniku i bivšem potpredsjedniku Vlade zaduženom za investicije. Na upit medija optuženi Domagoj Ivan Milošević odmah je demantirao sve tvrdnje Sladoljeva rekavši da je sve laž te ustvrdio da je “zbog ljudi kao što je Sladoljev, Imunološki u stanju kakvom jest, a da je još daleke 2009. godine imao perspektivu”.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon