IMOVINSKE KARTICE SUDACA I DRŽAVNIH ODVJETNIKA USKORO NA INTERNETU

Tekst: D. Sremiš/HINA

Foto: Vlada RH

Kako javljaju mediji, imovinske kartice sudaca i državnih odvjetnika, kojih u Hrvatskoj ima 1752, od lipnja 2019. godine će napokon biti javno dostupne na internetskim stranicama Državnog sudbenog vijeća (DSV). Naime, objava sudačkih imovinskih kartica definirana je Zakonom o Državnom sudbenom vijeću, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još od 2017. godine tražio da one budu objavljene zbog izuzetno loše percepcije pravosuđa zbog sumnje u korupciju koju građani iskazuju u svim relevantnim istraživanjima.

U jeku rasprava o ovoj mjeri, na površinu je isplivalo nepovjerenje sudaca koji su u procesu dogovaranja javne dostupnosti njihovih imovinskih kartica smatrali da će tako postati lake mete kriminalcima kojima sude, iako javnost smatra hrvatsko pravosuđe najkorumpiranijim dijelom društva i poistovjećuje ga s kriminalnim aktivnostima.

DSV, prema zakonu, kontrolira podatke o imovini sudaca, a od Porezne uprave i Ministarstva financija DSV na zahtjev dobiva podatke o ukupnoj imovini sudaca. Objava imovinskih kartica svakako će povećati transparentnost rada hrvatskih sudaca i državnih odvjetnika jer će stranke u postupku iz tih izvješća o imovini jasno moći vidjeti je li npr. sudac, kroz prihode koje eventualno ostvaruje izvan suda, povezan s određenim subjektima i je li u mogućem sukobu interesa obzirom na predmet u kojem sudi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon