IMENOVAN NACIONALNI TIM ZA BORBU PROTIV NASILJA U OBITELJI

Tekst: Panopticum

Foto: MDOMSP

Temeljem već otprije potpisanog Sporazuma o međuresornoj suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nada Murganić, donijela je Odluku o imenovanju članova i zamjenika članova Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Sukladno odredbama Sporazuma Nacionalni tim čine nadležni ministri potpisnici Sporazuma, glavni državni odvjetnik RH, suci Vrhovnog suda i Visokog prekršajnog suda te predstavnice organizacija civilnog društva koje pružaju pomoć i zaštitu žrtvama nasilja. Predstavnice organizacija civilnog društva izabrane su temeljem postupka koji je proveo Ured za udruge Vlade RH.
U prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 19. veljače 2019. godine održan je prvi  sastanak Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na kojem su nazočili svi članovi ili njihovi zamjenici. Na predmetnom sastanku jednoglasno je izabrana zamjenica predsjednice Nacionalnog tima, provedena je konstruktivna rasprava o prijedlogu Poslovnika o radu Nacionalnog i županijskih timova za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, provedbi aktivnosti zadanih mjerama Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji te odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, partnerstvu nadležnih ministarstava u pripremi prijedloga projekta vezano uz sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kojeg je nositelj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a za koji će potreba financijska sredstva osigurati iz EU fondova.
U okviru ovog projekta naglasak bi bio stavljen na  programe izobrazbe županijskih timova za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, odnosno predstavnike svih sustava koji su uključeni u postupanje u slučajevima nasilja (policija, obrazovanje, socijalna skrb, pravosudna tijela, zdravstvene ustanove), izobrazbe službenika nadležnih državnih tijela o postupanju u slučaju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama te o odredbama Konvencije VE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, izobrazbe djelatnica skloništa za žrtve nasilja radi unaprjeđenja njihovog rada s korisnicima te provođenje aktivnosti u području razvoja svijesti javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon