IMA LI JOŠ NADE ZA ČASOPIS PRIRODA?

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: Priroda

Časopis Priroda, mjesečnik za popularizaciju znanosti koji se prvi puta pojavio davne 1911. godine, a izlazio je čak i u kaotičnim uvjetima Drugog svjetskog rata prestao je izlaziti, a njegov izdavač Hrvatsko prirodoslovno društvo (HPD) ga je uklonilo s popisa svojih izdanja. To na žalost trenutno ne možete provjeriti jer su im stranice na Internetu odnedavno u nekoj nedovršenoj formi (www.hpd.hr), gdje pod naslovom Priroda i Upute autorima u stvari možete vidjeti Arhivu prošlih predavanja održanih u serijalu Priroda uživo. Od najave novog broja časopisa, ili stvarnih uputa autorima nema ni slovca. Što drugo zaključiti nego da se časopis ugasio. Ništa više informacije nema niti na njihovom facebooku. Očito je Priroda umrla tiho, poput zaboravljenog stogodišnjaka kojeg već godinama nitko nije posjećivao, a njegov odlazak gotovo nitko nije primijetio. Žalosno. No, na stranicama HPD uopće nema niti njihovog drugog izdanja, znanstvenog časopisa Periodicum Biologorum! Zar se i Periodicum ugasio?

DRUŠTVENA ULOGA

Žalosno je i to da nam je taman počela nova školska godina koja je već sada na početku opterećena gomilom problema i nepoznanica, a pomoćno nastavno štivo koje bi za učenike bilo poučno, ohrabrujuće i korisno se ugasilo. U ovim teškim vremenima Priroda bi mogla dokazati svoju društvenu ulogu, samo kad bi postojala, kada bi izlazila s prilozima koji bi premostili probleme današnjeg obrazovanja na daljinu, online, kontaktno, i kako još sve ne.

Prisjećam se prvih dana nove školske godine u vrijeme kada sam još pohađao osnovnu školu. Nastavnica Biologije bi došla u razred s upitom tko se želi pretplatiti na Prirodu? Prirodu smo tada čitali od korica do korica, a nerijetko su ju čitali i naši roditelji. U njoj sam i objavio svoj prvi popularno-znanstveni članak o špiljama na Mjesecu 1972. godine. Kako sam tada bio ponosan! Ponosan sam bio i kada me je Urednik Nenad Raos uključio u Uredništvo Prirode. S koliko smo entuzijazma radili na svakom broju časopisa! Nažalost, naš je entuzijazam danas samo uspomena. Uspomena na odličan časopis koji je nestao s polica trgovina, kioska, pa i s naših stolova. Zaslužio je više, a ne tužni zaborav! Nažalost, osim što se u medijima o sudbini Prirode ponekad oglasi njen bivši urednik Nenad Raos, od izdavača Hrvatskog prirodoslovnog društva – nema ni riječi.

JE LI PROŠLO VRIJEME TISKANIH MEDIJA?

Ako danas upišete u tražilicu pojam „Priroda“ pojavit će se pred vama link na novi časopis s identičnom tematikom, gotovo istim nazivom (Priroda i okoliš) i vrlo sličnim izgledom kojeg od 2015. godine izdaje Ekološka udruga „Lijepa naša“ iz Čapljine u BiH. Pogledajte ga na https://www.eulijepanasa.ba/novi-broj-prirode-i-okolisa/

Na kraju, pitam se ima li još ikakve nade za našu Prirodu, ili ćemo defetistički slegnuti ramenima i konstatirati da je ionako prošlo vrijeme tiskanih medija?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon