ILOČKE ZIDINE POSTAJU TURISTIČKA MEKA ISTOČNE HRVATSKE

Tekst: A. Radoš

Foto: TZ VSŽ

Rekonstrukcija zidina zgrade Žitnice, Podrumareve kuće i franjevačkog samostana u Iloku, jedan je od najvećih projekata na istoku Hrvatske, vrijedan je nešto manje od devet milijuna eura, a s gotovo 6,7 milijuna eura sufinancira ga Europska unija iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Povodom ovog iznimno važnog projekta u Kuriji Brnjaković okupilo se u četvrtak, 21. prosinca 2023. velik broj građana i uzvanika budući se do proljeća 2024. godine u Iloku očekuje završetak radova na rekonstrukciji srednjovjekovnih zidina. Partneri na projektu su Iločki podrumi, zatim Franjevački samostan i TZ Vukovarsko-srijemske županije.

Napomenimo kako je uoči Dana otvorenih vrata Iločkih zidina u Kuriji Brnjaković na edukaciji o valorizaciji i interpretaciji kulturne baštine zaključeno kako će Ilok dovršetkom projekta iduće godine postati turistička meka na krajnjem istoku Hrvatske.

Podsjetimo, Iločke zidine po vrijednosti i važnosti mogu se usporediti s dubrovačkim i stonskim, obrambene kule, polukule, bastioni i spojni zidovi počeli su se graditi u 13. stoljeću, a u 15. stoljeću šire se prema zapadu. Za njihov do danas sačuvani srednjovjekovni oblik zaslužan je Nikola Iločki. Zidine su se nekada protezale u duljini od 1.600 metara, a danas je sačuvano i obnavlja se više od 850 metara. Uz njihovu rekonstrukciju, obnavljaju se i zgrada Žitnice koja će dobiti prezentacijsku dvoranu, stalni galerijski postav, info centar i smještajne kapacitete, Podrumareva kuća posvećena bogatoj vinskoj kulturnoj baštini Iloka te tri krila franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon