IDAHOBIT 2023. – LGBTIQ+ KNJIGE NA ULICAMA RIJEKE I ZAGREBA

Tekst: Lori/Panopticum

Foto: Grad Rijeka

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ povodom obilježavanja 17.  svibnja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (International Day Against Homophobia, Biphobia, Interphobia & Transphobia – IDAHOBIT), organizira Živu knjižnicu s LGBTIQ+ knjigama u Rijeci i Zagrebu.

Ovim se danom u više od 130 zemalja svijeta od 2004. godine ukazuje na nasilje i diskiriminaciju koju LGBTIQ+ osobe doživljavaju svakodnevno, a u Republici Hrvatskoj se obilježava od 2011. godine odlukom Sabora kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova.

Rijeka je jedan od rijetkih gradova koji tu politiku zbilja i provode. Naime, od 2013. godine na pročelju Gradske vijećnice na inicijativu LORI, na IDAHOBIT se vijori zastava duginih boja. Uz udrugu LORI organizatori Žive knjižnice s LGBTIQ+ knjigama su još CroMSIC Rijeka i IKEA Hrvatska.

Podsjetimo, druga LORI godinama sustavno radi na zaštiti prava LGBTI+ osoba te ovom prilikom navodi da se samo zajedno, solidarno, kroz otvoreni dijalog i poštovanje možemo doprinijeti kreiranju društva u kojem se svako dijete, svaka mlada, odrasla i starija osoba može osjećati „doma“, razvijati sve svoje pune potencijale, bez straha od diskiriminacije, nasilja, odbacivanja zbog toga što je druge spolne orijentacije, rodnog identiteta ili izražavanja od većine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon