I POSLIJE ŠEKSA – ŠEKS

Tekst: B. Dobrijević

Foto: Nova Tv

Iako HDZ-om posljednih dana drmaju afere od kojih je teško uopće izdvojiti neku slabiju od jače, stranka se u svom već prepoznatljivom obraćanju javnosti, a iz kojeg je vidljivo da nemaju obraza, najavila kandidature stranačkih kolega za predstojeće EU izbore. U svojoj službenoj izjavi prepunoj floskula stranački šef Plenković pokušao je trivijalnom marketinškom obradom uvjeriti javnost kako HDZ na navedene izbore za EU parlament izlazi s mladim snagama. Kredibilitet toj nevjerodostojnoj izjavi, a nadovezujući se na nju, pokušala je dati učiteljica iz Dubrovnika, Dubravka Šuica. Obzirom na sve težu ekonomsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj ovih novih dvanaest radih mjesta u EU parlamentu predstavlja svojevrsni stranački financijski bingo.

MANIPULACIJE S IZBOROM KANDIDATA?

Glavna zvijezda na toj fabriciranoj listi tzv. mladih snaga HDZ-a i prvo mjesto na njoj zauzeo je mladi posinak Vladimira Šeksa, Karlo Ressler kao najjače intelektualno oružje vodeće parlamentarne stranke u Hrvatskoj. Sudeći prema popratnoj izjavi predsjednika HDZ-a i premijera RH, Andreja Plenkovića, čini se da u vladajučoj stranci trenutno nema sposobnije i pametnije osobe od mladog Resslera koji bi na najznačajnijem mjestu u EU, znao i mogao predstavljati Republiku Hrvatsku iz jednoumne perspektive HDZ-a. Iako HDZ broji preko 200 tisuća članova, na ovu nepotističku samovolju pojedinaca iz vrha stranke zakamufliranu pod sloganim – „na mladima svijet ostaje“, mogao bi se poput bumeranga vratiti u vidu lošijeg ukupnog rezultata, što bi u konačnici moglo značiti puno manje od šest planiranih mandata koliko HDZ očekuje od EU izbora.

I OSTALIH 11 VELIČANSTVENIH

Iako ne spada u mlade snage HDZ-a, druga na listi je sadašnja europarlamentarka Dubravka Šuica, a na trećem mjestu je saborski zastupnik Tomislav Sokol. Inače, Tomislava Sokola vrh HDZ-a već nekoliko mjeseci intenzivno šalje na sva događanja i medijska sučeljavanja, pa je njegova kandidatura kao i ona Resslerova i Dubravke Šuice bila gotovo sasvim izvjesna.

Na četvrto mjesto HDZ-ove liste za EU parlament postavljena je Željane Zovko. Ona je iz HDZ-a BiH, u Europski parlament u zadnjem mandatu ušla je umjesto Andreja Plenkovića i stiže iz kvote Dragana Čovića, osobe koje je izgubila posljednje izbore u BiH.

Peta na listi je bivša glasnogovornica Vlade i sadašnja zastupnica u Saboru, Sunčana Glavak. Na šestom mjestu je Marijana Balić, Plenkovićeva asistentica poput Tene Mišeić iz Bruxellesa, a sedmi je šibenski župan Goran Pauk. Prema HDZ-ovskim kalkulacijama Pauk će vidjeti EU parlament samo ako dobije veći broj preferencijalnih glasova. Ispod Pauka na stranačkoj listi HDZ-a je Nikolina Brnjac, državna tajnica u ministarstvu prometa. Osim nje, gotovo nikakve šanse da se domogne fotelje u EU parlamentu nema ni deveti kandidat na HDZ listi Stjepan Ribić, šef razvojne agencije Slavonije i Baranje, kao ni Splićanin Domagoj Maroević koji je po stranačkom ključu napredovao do ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije. Kao i druga polovica HDZ-ovih kandidata na listi, župan Brodsko-posavski Danijel Marušić kao predposljednji, te zadnji, odnosno dvanaesti na listi, umirovljeni stožerni brigadir Stjepan Adanić ovise o preferencijalnim glasovima birača.

MISTIFIKACIJA OKO IZBORNIH LISTA

Premijer Plenković izjavio je nakon obvjavljivanja liste za EU izbore da je stranka zauzela stav da HDZ ide samostalno na izbore. Inače, HDZ-ovo sastavljanje liste odvijalo se u velikoj konspiraciji kao da se radilo o pitanju ratne strategije, a svi sastanci u stranci bili su obavijeni velom tajne. Naime, i Predsjedništvo, i Nacionalno vijeće, i Središnji odbor, a neposredno prije sjednice vrha stranke Plenković je još pozivao na zadnje konzultacije i razgovarao pojedinačno s članovima stranke koji su željeli biti na listi iz čega se isčitava da je neizvjesnost oko sastavljanja liste bila je veća nego ikad prije. Spekuliralo se u HDZ-u kako osim predsjednika stranke Andreja Plenkovića i samo nekolicine njegovih najbližih suradnika, do samog početka sjednice Predsjedništva stranke nitko od članova vrha stranke nije znao popis imena koja su stavljena na listu za EU izbore.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon