I PEJČINOVIĆ BURIĆ STOPAMA VESNE PUSIĆ

Tekst: D. Sremiš

Foto: MVEP

Republika Hrvatska je nakon kandidature za Glavnu tajnicu UN-a u liku i djelu tadašnje ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, donjela još jednu odluku o kandidaturi Marije Pejčinović Burić za Glavnu tajnicu Vijeća Europe. Naime, prema objavi dostupnoj na internetskim stranicama Vlada Republike Hrvatske službeno je uputila u srijedu, 10. siječnja 2019. godine kandidaturu potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić za dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

ČETVERO KANDIDATA

Osim Vlade RH, i Vijeće Europe koje okuplja 47 država i ima sjedište u francuskom Strasbourgu objavilo je imena četvero kandidata za mjesto glavnog tajnika te organizacije, a među njima je i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić. Kandidati su i belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders, bivši ministar vanjskih poslova Litve Andrius Kubilius, kao i Grčke Dora Bakoyannis.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.Hrvatska je 2018. godine, od svibnja do studenoga, predsjedala Vijećem Europe.

Vijeće Europe najstarija je europska međunarodna organizacija, koja ove godine obilježava sedamdeset godina postojanja. Ministrica Pejčinović Burić u ime Republike Hrvatske predsjedala je Odborom ministara Vijeće Europe od svibnja do studenog prošle godine.

Glavnog tajnika izabrat će Parlamentarna skupština Vijeća Europe na zasjedanju u lipnju 2019. godine. Sukladno proceduri, Odbor ministarskih zastupnika Vijeća Europe u ožujku će imati razgovore sa svim prijavljenim kandidatima  za glavnog tajnika, nakon čega će konačni prijedlog kandidata uputiti Parlamentarnoj skupštini VE. Mandat novoizabranog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada 2019. i traje pet godina.

TKO JE MPB?

Marija Pejčinović-Burić, potpredsjednica aktualne Vlade Andreja Plenkovića i ministrica vanjskih i europskih poslova, rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1985., nakon čega je pohađala poslijediplomski studij u Belgiji i Poljskoj te stekla titulu magistrice europskih znanosti.

Od 1988. do 1991. bila je stručna suradnica za vanjsku trgovinu u tvrtki “Končar inženjering”. Od 1991. do 1997. radila je kao glavna tajnica, a zatim i direktorica Europskog doma Zagreb, a od 1997. do 2000. radila je u Plivi kao direktorica poslovnih komunikacija.
Prije stupanja na mjesto ministrice, obnašala je dužnosti državne tajnice i pomoćnice ministra u MVEP-u te je bila članica pregovaračke skupine Vlade RH za pridruživanje Europskoj uniji. Također je bila predavačica na Diplomatskoj akademiji pri MVEP-u te u državnoj školi za javnu upravu.

Zbog čestih afera u MVEP-u RH ministrica Pejčinović-Burić zaradila i prijavu Povjerenstvu za sukob interesa, no postupak protiv nje do sada još nije pokrenut.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon