I OSUĐENIMA TREBA POŠTIVATI LJUDSKA PRAVA: RH MORA ISPLATITI 4.950 EURA BIVŠOJ VISOKOPOZICIONIRANOJ DRŽAVNOJ SLUŽBENICI

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: Bljesak.info / ESLJP

EU sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila pravo na pošteno suđenje bivšoj pomoćnici ministrice pravosuđa Bojani Pejkić, jer joj tijekom postupka u kojem je osuđena zbog primanja mita na odgovor nije proslijeđen podnesak državnog odvjetništva na njenu žalbu.

Osim toga, sud je utvrdio i povredu prava na zaštitu privatnog života zbog nedovoljno obrazloženih rješenja nadležnog suda kojima je određivao i produljivao mjere tajnog nadzora tijekom istrage.

Pozivajući se na svoje ranije presude Europski sud je utvrdio da je i u ovom slučaju došlo do povrede jednakosti stranaka u postupku jer podnositeljici nije bio proslijeđen na odgovor podnesak nadležnog državnog odvjetništva kao odgovor na njezinu žalbu na prvostupanjsku presudu. Temeljem toga je Europski sud naložio Republici Hrvatskoj isplatu od 1.500 eura na ime nematerijalne štete zbog povrede Konvencije te 3.450 eura na ime troškova postupka.

Podsjetimo, protiv Bojane Pejkić se vodio kazneni postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu radi primanja mita kao i protiv još dvojice okrivljenika radi davanja mita. Postupak koji je okončan dvogodišnjom zatvorskom kaznom, započeo je 2009. pokretanjem kaznene istrage tijekom koje je taj sud, na zahtjev USKOK-a odobrio mjere tajnog nadzora i snimanja.

Presudom je Bojana Pejkić kao bivša pomoćnica ministrice pravosuđa i policijska službenica u Upravi za upravne i inspekcijske poslove MUP-a osuđena je na dvije godine zatvora zbog primanja 109.000 kuna mita od dvojice suoptuženika kojima je zauzvrat u 13 slučajeva pomogla u rješavanju njihovih predmeta u MUP-u. Suoptuženi su priznali podmićivanje te su osuđeni na po šest mjeseci uvjetno.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon