I HRVATSKA IMA SVOJ RT HORN

Tekst: A. Šimić / A. Travčić

Foto: Plovput

Oko dva kilometara jugoistočno od Rogoznice nalazi se rt Planka, najistureniji dio istočne obale Jadranskog mora koji zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i južni. To je mjesto na kojem se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje. Na njemu se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti. Sve to stvara gigantski prirodni spektakl koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti nigdje drugdje.

Taj rt dramatično djeluje na vremenske prilike u Dalmaciji, a posebno u Rogoznici na čijem području zbog njegovog utjecaja tijekom tri ljetna mjeseca padne svega oko 60 milimetara kiše, gotovo tri puta manje nego u susjednim gradovima Splitu ili Šibeniku.

Tijekom arheoloških istraživanja na rtu Planka od 1996. do 1998. godine, pronađeni su uz keramiku i brojni osobni predmeti, između ostalog i osam gema. Jedna od njih, po izvedbi intaljo, izrađena je od karneola i ovalnog je oblika, a u nedostatku analogija dosad je interpretirana kao „vrlo stilizirana Himera”. Analizom je redefinirano porijeklo intalja pa se umjesto dosadašnje pretpostavke o radu egipatske provenijencije, određuje njegovo srednje italsko porijeklo. Istraživanjem je predložena nova datacija, smještajući ga u 2. st. pr. Kr., a dopunjena je i pretpostavka o grčkim pomorcima kao posjetiteljima Diomedova svetišta, točnije, o stanovnicima Velike Grčke kao njegovim mogućim korisnicima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon