I EU OSNIVA SVOJ FAKTOGRAF

Tekst: B. D.

Foto: Eurovision/NPR

Građani EU, koji sudjeluju u projektu Konferencije o budućnosti Europe, predlažu uvođenje strože kontrole vlasništva nad medijima kao jedan od instrumenata u borbi protiv širenja dezinformacija. Predstavnici panela o demokraciji i vladavini prava istaknuli su važnost medijskog pluralizma i borbe protiv dezinformacija.

Među preporukama su naveli da bi EU trebao strože provoditi pravila tržišnog natjecanja u medijskom sektoru kako bi spriječio velike medijske monopole. Sudionici smatraju da mediji ne bi smjeli pasti po kontrolu krupnih gospodarskih aktera. Također, od EU-a se traži da spriječi politička imenovanja u upravna tijela medijskih kuća. Slobodni i neovisni mediji važan su izvor informacija, pogotovo tijekom predizbornih kampanja.

U borbi protiv dezinformacija trebala bi pomoći nova, ‘fact-check’, internetska platforma na kojoj bi građani mogli pronaći i zatražiti provjerene informacije. Prema prijedlogu panela građana, platforma bi bila povezana s institucijama EU-a, a putem nje bi građani mogli postavljati pitanja na koje bi dobivali odgovore potkrijepljene relevantnim izvorima.

Podsjetimo, sudionici panela o demokraciji i vladavini prava u EU-u održali su u proteklim mjesecima ukupno tri sjednice na kojima su donijeli 39 preporuka. Predstavili su ih na trećoj plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe koja traje od petka do subote u Europskom parlamentu u Strasbourgu.  Na plenarnoj sjednici sudjeluju predstavnici iz sva četiri panela građana, predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta te predstavnici nacionalnih parlamenata.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon