I DALJE PADAJU MINISTARSKE OSTAVKE NA MALTI ZBOG UBOJSTVA NOVINARKE

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: Times of Malta

Malteška ministrica zadužena za otok Gozo Justyne Caruana dala je u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. neopozivu ostavku nakon što se pokazalo da je njezin suprug, bivši istražitelj ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizie, priznao da je bio na odmoru s jednim od glavnih optuženika za ubojstvo. Naime, ministrica Caruana, koja nije ni u kakvoj vezi s ubijenom novinarkom, a imenovana je u novoj vladi Malte formiranoj prošlog tjedna, navela je u pismu ostavke da napušta funkciju iako joj je taj slučaj “potpuno stran”, naveo je ured premijera Roberta Abela u svom priopćenju.

Ona odlazi nakon što je u nedjelju, 19. siječnja 2020. dnevni list “Times of Malta” otkrio da je njezin suprug Silvio Valletta otišao na nogometnu utakmicu u Veliku Britaniju s poslovnim čovjekom Yorgenom Fenechom, optuženim za suučesništvo u ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizie koja se bavila istragama korupcije na najvišim razinama vlasti u malteškoj vladi. Silvio Valletta je bio zamjenik šefa policije u vrijeme smrti novinarke Daphne Caruane Galizie, ubijene u eksploziji automobila bombe 16. listopada 2017. godine.

Silvio Valetta je otišao na nogometnu utakmicu Chelsea u rujnu 2018., nakon što se povukao iz istrage. U nedjelju je priznao putovanje u Veliku Britaniju s Yorgenom Fenechom, ali tvrdi da tada nije znao da je Fenech osumnjičen u toj aferi. Fenech je optužen za suučesništvo u ubojstvu nakon što je studenom uhićen u pokušaju bijega iz zemlje u svojoj jahti. Trenutačno se vodi proces protiv trojice muškaraca osumnjičenih da su izazvali eksploziju bombe koja je ubila novinarku.

Da podsjetimo, Justyne Caruana je u srijedu, 15. siječnja 2020. prisegnula kao ministrica malteškog otoka Gozo, drugog otoka malteškog arhipelaga, u novoj vladi koju vodi Robert Abela. Tu je poziciju imala i u prošloj vladi Josepha Muscata, koji je dao ostavku zbog optužbi javnosti da je pokušavao zaštititi prijatelje od istrage ubojstva novinarke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon