HZJZ PROGLASIO OMICRON POTENCIJALNO OPASNOM VARIJANTOM KORONAVIRUSA

Tekst: M. Š.

Foto: HZJZ

U najnovijem službenom osvrtu HZJZ na varijantu koronavirusa nazvanu Omicron (B.1.1.529), objavljenom na njihovim mrežnim stranicama u subotu, 27. studenog 2021., nova varijanta virusa smatra se potencijalno opasnijom od Delta varijante jer od nje ima gotovo dvostruko više mutacija.

Naime, nakon naglog porasta novih slučajeva u Republici Južnoj Africi znanstvenici i Svjetska zdravstvena organizacija su proglasili Omicron varijantom koronavirusa koja izaziva zabrinutost (VOC,Variant of Concern), stavljajući je u istu kategoriju kao i varijantu Delta. Osim u Republici Južnoj Africi, Omicron je za sada otkriven u Bocvani, Izraelu i Hong Kongu te Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj i Češkoj.

HZJZ nadalje navodi u osvrtu i da Europska Komisija predlaže proceduru za koordinirani pristup u ograničavanju širenja novih varijanti unutar EU koji bi trebao obuhvatiti okolnosti u kojima države članice uvode ograničenja kretanja za pojedina područja na kojima se očekuje brzo pogoršanje epidemiološke situacije, a posebno za područja koja su u danom trenutku ozbiljno pogođena epidemijom.

Osim toga, iz HZJZ-a također ističu stajalište stručnjaka da će cjepiva i dalje nuditi visoku razinu zaštite te su pozvali građane na cijepljenje.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon