HVZ PREZENTIRAO ANALIZU VATROGASNIH INTERVENCIJA U 2022. GODINI

Tekst: A. Čolak

Foto: HVZ

U uslužnoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu u petak, 16. prosinca 2022. u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) održana je analiza vatrogasnih intervencija u 2022. godini.

Sve prisutne županijske vatrogasne zapovjednike je pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te je rekao da je ponosan na sve što hrvatski vatrogasci rade.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je u ime domaćina pozdravio sve prisutne te istaknuo da su u Hrvatskoj vatrogasci zapravo nositelji cijelog sustava Civilne zaštite te da je rad vatrogasaca prepoznalo državno vodstvo.

Prvu prezentaciju održao je zapovjednik VZŽ Varaždinske Željko Nagy, o teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila 6. kolovoza 2022. između Komina i Brezničkog Huma. O teškoj nesreći u željezničkom prometu kod Rajića 9. rujna 2022. govorio je zapovjednik JVP Novska Zlatko Pješ.

Vatrogasci JVP Karlovac Mario Luketić i Tin Bukala predstavili su iskustva u spašavanju na prometnim nesrećama te projekt FIT.

O najtežem ovogodišnjem požaru koji je 13. srpnja 2022. opustošio područje Zatona u Šibensko-kninskoj županiji govorio je zapovjednik VZŽ Šibensko-kninske Darko Dukić. Na ovom području od 2013. godine zabilježeno je čak 1050 požara. Požar od 13. srpnja ove godine izbio je u iznimno nepovoljnim meteorološkim uvjetima – visoka temperatura, niska vlažnost i jak vjetar. Požar je nakon gotovo 15 sati gašenja stavljen pod kontrolu. Izgorjelo je 3300 ha, a zabilježena je velika materijalna šteta.

Zaštitu od požara deponija u Brodsko-posavkoj županiji predstavio je županijski zapovjednik Stjepan Županić. Prikazan je požar na odlagalištu otpada Baćanska u Davoru gdje su veliku ulogu odigrali uz vatrogasce i građevinski strojevi.

Robert Meglić, v.d. zapovjednika VZŽ Međimurske je predstavio upotrebu barijera na poplavama koje su koristili vatrogasci Međimurske županije na području Karlovca.

Mateo Trop iz JVP-a Karlovac je predstavio angažman vatrogasaca na uklanjanju posljedica nevremena koje je u srpnju pogodilo područje Karlovačke županije. Temu nevremena na području Čazme je prezentirao zapovjednik VZŽ Bjelovarsko-bilogorske Josip Heger. Iako je nevrijeme kratko trajalo, nanijelo je velike štete te je bio potreban angažman velikog broja vatrogasnih snaga, ali i drugih službi za saniranje oštećenih objekata.

Prezentaciju o projektima financiranim iz EU fondova, a koje mogu koristiti vatrogasci za financiranje opremanja i druge aktivnosti održao je načelnik Sektora za vatrogastvo Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Starčević.

Na kraju skupa glavni vatrogasni zapovjednik se zahvalio sudionicima na suradnji te je spomenuo da je ovo samo mali dio rada koje hrvatski vatrogasci provode te je zaželio svim okupljenima sretan Božić i uspješnu Novu godinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon