HVZ OBJAVIO ANALIZU PROTUPOŽARNE SEZONE 2023.

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

U prostorijama Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu u četvrtak, 23. studenog 2023. je održana konferencija za medije na temu analize ovogodišnje protupožarne sezone i nabave informatičke opremeu sklopu EU projekta “Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u RH – eHVZ”, vrijednog 1.314.173,18 EUR-a, o čemu su govorili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i voditelj projekta Dalibor Rihtarić.

Na početku izlaganja glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je pozdrave i zahvalesvome pomoćniku za priobalje Jošku Grančiću, načelniku Sektora za potporu, pripremu i programe Siniši Petkovičeku, koji je zadužen za Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku te Daliboru Rihtariću, voditelju projekta eHvz i njegovu timu.

Osim pregleda požarne sezone, predstavljena je i informatička oprema nabavljena putem eHVZ EU projekta „Jačanje znanja i vještina pripadnika vatrogasnih organizacija u Republici Hrvatskoj“, koji traje od 2017. godine. Ugovor o financiranju i provedbi EU projekta potpisan je između Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Hrvatske vatrogasne zajednice. Cilj projekta je provođenje sistematiziranih edukacija profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca na području cijele Republike Hrvatske o načinu korištenja te primjeni aplikacija u vlasništvu Hrvatske vatrogasne zajednice, kao i podizanje informatizacije u sustavuvatrogastva kroz opremanje vatrogasnih organizacija. Upravo u tu je svrhu opremanja i digitalizacije nabavljena informatička oprema vrijedna 295.350 €. U paketu opreme se nalazi 59 interaktivnih panela, 50 stolnih računala, 100 računalnih zaslona te 50 TV uređaja. Opremu će dobiti Državni operativni vatrogasni centri u Zagrebu i Divuljama, županijski operativni centri, operativna vatrogasna zapovjedništva te Državna vatrogasna škola u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Dalibor Rihtarić je predstavio mogućnosti interaktivnog panela te jedan od načina kako će oni pomoći vatrogasnim zapovjednicima u donošenju strateških operativnih odluka za izradu i planova tijekom intervencija. Osim njih, piloti protupožarnih zrakoplova će dobiti u realnom vremenu fotografije terena na tablete s interaktivnih panela na kojima su razrađeni planovi intervencije.

Osim informatičke opreme, vatrogasci su dobili iXVR simulatorkroz čije će se scenarije educirati vatrogasci za rad na intervencijama. Edukacije će provoditi instruktori iz operativnog centra u Divuljama, u Nastavnom regionalnom središtu za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici te u Državnoj vatrogasnoj školi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon