HVZ OBILJEŽILA 30 GODINA OD PRVOG MEĐUNARODNOG VATROGASNOG NATJECANJA U BERLINU POD HRVATSKOM ZASTAVOM

Tekst: Nina Francetić

Foto: HVZ

U prostorima Državne vatrogasne škole u Zagrebu u utorak, 28. studenog 2023. je održano svečano obilježavanje 30. obljetnice sudjelovanja hrvatskih vatrogasaca na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju u Berlinu. Proslavi su nazočili glavni vatrogasni zapovjednika Slavko Tucaković, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice dr. Franjo Gregurić, predsjednik Odbora za vatrogasna natjecanja i zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ-a za kontinent Nedeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije i sudionik natjecanja u Berlinu Mijo Brlečić, ravnateljica Državne vatrogasne škole Ljerka Kopričanec Matijevac, trener vatrogasaca koji su nastupili na natjecanju u Berlinu Zvonko Biškup te predstavnici natjecateljskih odjeljenja.

Hrvatsko vatrogastvo ima dugu tradiciju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima, popularno zvanim vatrogasne olimpijade,  u organizaciji Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF). Hrvatski vatrogasci su u sklopu jugoslavenske reprezentacije nastupili na prvoj olimpijadi u Bad Godesbergu 1961. godine. Karlovac je 1966. godine bio domaćin 3. međunarodnog natjecanja vatrogasaca 1966. godine, a Varaždin 13. međunarodnog natjecanja vatrogasaca i 15. međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži 2005. godine. Najveći uspjesi hrvatskih vatrogasaca ostvareni su na prošlogodišnjem natjecanju u Celju.

Ipak, 10. međunarodno natjecanje ostaje zapisano u povijest hrvatskog vatrogastva po prvom nastupu na ovom prestižnom natjecanju pod hrvatskom zastavom. Natjecanje je održano od 11. do 17. srpnja 1993. godine u Berlinu, a na njemu je nastupilo 165 vatrogasnih odjeljenja iz 24 europske zemlje, a među njima je bilo i 10 odjeljenja iz Hrvatske sa 100 natjecatelja.

U kategoriji Muški A (do 30 godina) nastupila su odjeljenja DVD-a Kaštela, DVD-a Desno Trebarjevo i IDVD-a Regeneracija Zabok. U kategoriji Muški B nastupila su odjeljenja DVD-a Kaštela i DVD-a Mladost Kaštel Sućurac. U kategoriji Žene nastupilo je odjeljenje IDVD-a MTČ dok su profesionalne vatrogasce predstavljali pripadnici PVJ Rijeka i PVJ Varaždin (B). Vatrogasnu mladež predstavljali su dječaci iz DVD-a Strahoninec i djevojčice iz DVD-a Mladost Kaštel Sućurac.

Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne u izvedbi klape Sveti Florijan, svečanost je počela prijavkom koji je glavnom vatrogasnom zapovjedniku podnio trener vatrogasaca Zvonko Biškup. Nakon prijavka, Biškup se prigodnim govorom prisjetio ulaska Hrvatske u članstvo CTIF-a 1992., prvog državnog natjecanja u Varaždinu iste godine, kao i priprema i samog nastupa u Berlinu, koji je značio mnogo hrvatskim vatrogascima u tim teškim vremenima.

Predsjednik Odbora za natjecanja Nedeljko Vukalović istaknuo je da je velika čast nastupati za Hrvatsku u ovom rangu natjecanja te da su prisutni natjecatelji položili temelje za sve uspjehe koje su naša odjeljenja postigla na vatrogasnim olimpijadama.

Počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednica dr. Franjo Gregurić prisjetio se svih poteškoća s kojima se hrvatsko vatrogastvo suočavalo u tim ratnim vremenima te da je ovaj nastup bio naznaka ljepše budućnosti.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je istaknuo da je izuzetno ponosan na sve članove reprezentacije, od kojih su mnogi i danas aktivni u vatrogastvu.

Plakete za poseban doprinos nastupu hrvatske reprezentacije u Berlinu 1993. godine dobili su trener vatrogasaca Zvonko Biškup, trener vatrogasne mladeži Ivica Batina, vatrogasni sudci Željko Besedić i Stepan Dobrinić te posthumno tadašnji predsjednik Vatrogasnog saveza Hrvatske Teodor Fricki i voditelj reprezentacije Slavko Marjanović.

Plakete su također dodijeljene i predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava i profesionalnih vatrogasnih postrojbi, a svi članovi odjeljenja su dobili prigodne diplome za sudjelovanje na ovom povijesnom natjecanju. Nakon podjele diploma uslijedilo je zajedničko druženje na kojim su sudionici natjecanja evocirali uspomene na ovaj povijesni događaj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon