HRVATSKOJ U SALZBURGU VRAĆEN VRIJEDAN ARHIVSKI MATERIJAL IZ XII STOLJEĆA

Tekst: B. D.

Foto: CEIA

U petak, 18. lipnja 2021. svečanim činom potpisivanja primopredaje i uručenja arhivskog materijala veleposlaniku Republike Hrvatske u Austriji u prostorijama salzburške Nadbiskupije uspješno je zaključena izvanredna suradnja između Austrije i Hrvatske oko povrata nestalih isprava iz Državnog arhiva u Dubrovniku, a koje su nađene u Arhivu Nadbiskupije Salzburg. Radi se povrh svega o dvije papinske isprave iz 12. stoljeća koje su u salzburškom nadbiskupskom arhivu pronađene preko virtualnog arhiva isprava „Monasteriuma“.Primopredaja je proteka u iznimno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi koja je najbolji pokazatelj zadovoljstva svih uključenih zbog primjerne bilateralne kulturne suradnje.

Naime, prema priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Beču, vrijedan arhivski materijal veleposlaniku Danielu Glunčiću uručio je nadbiskup Salzburga Franz Lackner koji je u svom prigodnom govoru izrazio veliko zadovoljstvo zbog povrata papinskih povelja i ostalog arhivskog materijala njihovom pravom vlasniku istaknuvši pritom značenje ovakve suradnje koja u prošlosti nije bila sama po sebi razumljiva. Zahvalivši se nadbiskupu i njegovom timu na izvanrednoj suradnji i brzom rješavanju povrata, veleposlanik Glunčić ukazao je na značenje povelja kao vrijednoga dijela hrvatskoga kulturnog identiteta te ukazao na europsku dimenziju suradnje koja promiče vrijednosti međunacionalnog poštivanja i razmjene na svim poljima kulturne djelatnosti. Kancelarka Nadbiskupskog ordinarijata dr. Elisabeth Kandler-Mayr ukazala je na važnost digitalizacije koja je i omogućila otkrivanje i lociranje nestalih papinskih povelja, a voditelj Arhiva Nadbiskupije Thomas Mitterecker posvetio je svoje kratko izlaganje sadržaju isprava i zanimljivoj povijesnoj pozadini u kojoj su nastale.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon